Φέρνοντας το Παρελθόν στο Παρόν: Η «Μηχανή του Χρόνου» της 88ης ΔΕΘ Μεταφέρει τους Επισκέπτες σε Ιστορικές Εκθέσεις

Στο περίπτερο 12 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου ΔΕΘ-Helexpo AE, μια «μηχανή του χρόνου» υποδέχεται τους επισκέπτες της 88ης ΔΕΘ, προσκαλώντας τους να ταξιδέψουν πίσω στη Διεθνή Έκθεση της Ελλάδας των δεκαετιών του 1920, 1950, 1960 και 1970. Μέσω της τεχνολογίας και μιας σειράς σπάνιων ντοκουμέντων που ψηφιοποιήθηκαν, οι επιβάτες αυτής της «μηχανής» θα αποβιβαστούν στην εποχή του Μεσοπολέμου το 1928 και στις «παρυφές» της δεκαετίας του ’60, πριν από την επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του «Digital Legacy HELEXPO», που περιλαμβάνει εικονικές περιηγήσεις, βιντεοπαιχνίδια και έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων, με παρουσία σε ειδικό σταντ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Κουρκουρίδης, μηχανικός της ΔΕΘ-Helexpo AE, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χώρο θα υπάρχουν οθόνες που θα προβάλλουν βίντεο από τις ΔΕΘ των δεκαετιών του ’60, ’70 και ’80, καθώς και ένας μικρός κινηματογράφος 10 θέσεων, που θα παρουσιάζει ντοκιμαντέρ για την δεκαετία του ’60. Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμα σημεία πληροφόρησης με οθόνες αφής, προσφέροντας στους επισκέπτες δύο επιλογές.

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν εικονική περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους και τα κτήρια της ΔΕΘ κατά την περίοδο 1928-1958, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής που μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι. Οι επισκέπτες θα τρέχουν εικονικά στους χώρους της ΔΕΘ, θα υπερπηδούν εμπόδια και θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της διοργάνωσης.

Η πραγματοποίηση αυτού του «ταξιδιού στο χρόνο» απαιτούσε σημαντική προετοιμασία. Μια ομάδα εργαζομένων «έσκαψε» σε αρχεία χιλιάδων φακέλων και ντοσιέ που βρίσκονταν στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ. Βρήκαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες που καταγράφουν τη γέννηση του εκθεσιακού κέντρου, καθώς και άλλα ιστορικά έγγραφα και αρχεία ήχου και εικόνας. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν πάνω από 72.000 τεκμήρια που φτάνουν μέχρι το 1926, όταν ιδρύθηκε η ΔΕΘ.

Ανάμεσα σε αυτά, καταγράφηκαν περίπου 55.000 φωτογραφίες, 1.500 έντυπα, 571 αφίσες, καθώς και άλλα ιστορικά αντικείμενα. Ο κ. Κουρκουρίδης ανέφερε ότι ψηφιοποιήθηκαν 10.000 από αυτά τα τεκμήρια, περιλαμβάνοντας εξαιρετικές φωτογραφίες από την κατασκευή περιπτέρων. Το έργο τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Η προετοιμασία για την πρώτη ΔΕΘ αντιμετώπισε πολλαπλά εμπόδια, αλλά με την επιμονή του Νικόλαου Γερμανού και την υποστήριξη των τοπικών παραγόντων, η έκθεση εγκαινιάστηκε το πρωί της 3ης Οκτωβρίου 1926 στο Πεδίον του Άρεως, με συμμετοχή 600 εκθετών και 150.000 επισκεπτών. Εντυπωσιακό είναι ότι ο πληθυσμός της πόλης τότε δεν ξεπερνούσε τους 180.000 κατοίκους.

Ο Νικόλαος Γερμανός δεν πτοήθηκε από τις δυσκολίες και την κριτική. Ορισμένες εφημερίδες της εποχής τον χαρακτήρισαν με ειρωνικά σχόλια, αμφισβητώντας τη δυνατότητά του να οργανώσει την «ετήσια εμποροπανήγυρη». Ωστόσο, οι ενέργειές του απέδειξαν την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει.

©

Loading