“Φορέστε” το μωρό σας και χρησιμοποιήστε μάρσιπο αγκαλιάς,προτρέπουν μέλη πολυπληθούς κοινότητας στο διαδίκτυο

“Φορέστε” το μωρό σας και χρησιμοποιήστε μάρσιπο αγκαλιάς,προτρέπουν μέλη πολυπληθούς κοινότητας στο διαδίκτυο

“Φορέστε” το μωρό σας προτρέπουν τα μέλη μιας κοινότητας που έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο για να προωθήσει την αξία των μάρσιπων αγκαλιάς για τα μικρά παιδιά.
“ Θέλουμε να συνεχίσουμε την παράδοση του ‘babywearing’, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και στην Ελλάδα. Πρέπει να μάθουν οι γονείς ότι δεν είναι μόδα και υπήρχε πάντα για πρακτικούς λόγους -να είναι ελεύθερα τα χέρια για να δουλεύει η μητέρα- αλλά και για να μένει ήρεμο το μωρό μέσα στην ‘αγκαλιά’ του μάρσιπου” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια της ελληνικής ανεξάρτητης Babywearing κοινότητας (fb: babywearing greece love and appreciation), Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου. Ως μητέρα τριών παιδιών και λάτρης του babywearing -“ το ακολούθησα σε όλα τα παιδιά μου”- η κ.Μιχαηλίδου διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, στις Σέρρες όπου διαμένει, δωρεάν συναντήσεις με νέους γονείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την αξία αυτής της μεθόδου.
“ Το μωρό μέσα στο μάρσιπο ακούει τον πρώτο χτύπο που αναγνωρίζει, τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας του και την μυρωδιά της. Επιπλέον, βρίσκεται στην αγκαλιά του γονιού, εκπληρώνοντας μια βασική βιολογική ανάγκη που είναι έντονη στα μωρά αλλά και στους ενήλικες” αναφέρει η κ.Μιχαηλίδου εκτιμώντας ότι πλέον, έχει αυξηθεί ο αριθμός των γονιών που επιλέγουν να μεταφέρουν το μωρό τους με μάρσιπο μέχρι την ηλικία των 2-3 χρόνων.
Οσο για τους πιο διαδεδομένους μάρσιπους, είναι τέσσερα είδη, με κρίκο (ring sling), ο ταϋλανδέζικος Μέϊ- Τάι (mei-tai), ο υφαντός μήκους 2,5 έως 6 μέτρων, που τυλίγεται στο σώμα και δένεται το μωρό μπροστά ή πίσω ( wrap) και ο μάρσιπος που είναι ραμμένος με διπλό ύφασμα, σαν φωλιά, στα μέτρα αυτού που θα τον φορέσει (pouch).
“ Πρόκειται για μαλακούς μάρσιπους που αγκαλιάζουν το σώμα του μωρού, σε αντίθεση με τους περισσότερους που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι ακατάλληλοι, γιατί τα πόδια του μωρού ‘κρέμονται’, αντί να είναι σε εμβρυακή στάση” διευκρίνισε.
Στις συναντήσεις που διοργανώνει η Babywearing κοινότητα η οποία έχει πάνω από 5000 μέλη, πιστοποιημένες σύμβουλοι δίνουν συμβουλές για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για το δέσιμο του μάρσιπου, “ οι οποίοι, αν ακολουθηθούν” ξεκαθαρίζει η κ.Μιχαηλίδου, “ δεν υπάρχει κανένας φόβος για το παιδί”.
Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων, η κ.Μιχαηλίδου θα βρίσκεται την προσεχή Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στο LAB 29A, έναν χώρο της οργάνωσης SolidarityNow , προκειμένου να μιλήσει με πρόσφυγες για την αξία της μεθόδου. Στις δράσεις άλλωστε του LAB 29A, περιλαμβάνονται η υποστηρικτική διδασκαλία, σεμινάρια θηλασμού για νέες μαμάδες, εκπαίδευση προσχολικής ηλικίας, συμβουλευτικές ομάδες γονέων και συναντήσεις εκπαιδευτικών. Στο κτίριο που στεγάζεται το LAB 29A λειτουργεί και το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow όπου παρέχονται υπηρεσίες νομικής βοήθειας και κοινωνικής στήριξης σε μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.

Νατάσα Καραθάνου

*Φωτογραφία της Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

©Πηγή: amna.gr

Loading