Φωτιές: Καλύφθηκε με καπνό ο ουρανός στην Κεντρική Μακεδονία – Ανησυχία για πιθανή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων

Φωτιές: Καλύφθηκε με καπνό ο ουρανός στην Κεντρική Μακεδονία – Ανησυχία για πιθανή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων

Ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας από τη μουντή ατμόσφαιρα που επικρατεί από το πρωί της Τρίτης (22/8), καθώς στον ουρανό είναι εμφανής ο καπνός που προέρχεται κυρίως από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Οι εικόνες που έρχονται από δορυφόρους είναι συγκλονιστικές για την κατάσταση που επικρατεί στην ατμόσφαιρα μεγάλου μέρος της βόρειας και κεντρικής χώρας, με τον καπνό να έχει φτάσει μάλιστα στο Ιόνιο Πέλαγος, όπως έδειξε και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιοχές η κατάσταση είναι αποπνικτική, με έντονη την αίσθηση του «καμένου» στον αέρα, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και καπνού.

Αρχικά, ο ουρανός έγινε μουντός στη Χαλκιδική χθες (22/8) το πρωί, ωστόσο στη συνέχεια παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πιερία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ενδιαφέρον των ειδικών, αλλά και των πολιτών, επικεντρώνεται στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία η συγκέντρωση μικροσωματιδίων, όπως συμβαίνει τον χειμώνα με την καύση τζακιών, ιδιαίτερα τις μέρες που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Καταστροφές απο την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια πολύ μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων, παρά το γεγονός ότι ο ουρανός της Θεσσαλονίκης έχει καλυφθεί από πέπλο καπνού, προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη. Σημειώνεται ότι τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα PM 2,5 που είναι πολύ μικρά και μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες, καθώς επίσης και σε άλλα ανθρώπινα όργανα.

Με δηλώσεις του στην Politic ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (τομέας εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος) Δημήτρης Μελάς τονίζει ότι «είναι πράγματι εμφανής η κάλυψη του ουρανού από καπνό, καθώς είναι δεδομένη η επίδραση από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Δεν έχω στη διάθεσή μου επίσημα στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια των ημερών, ενώ οι μετρήσεις των ιδιωτικών σταθμών δεν θεωρούνται αξιόπιστες». Ο κ. Μελάς ξεκαθαρίζει ότι η μουντή ατμόσφαιρα μπορεί να δράσει αυτοδύναμα, είτε σαν καπνός, είτε σε επίπεδο υγροποίησης στην ατμόσφαιρα, καθώς είναι πιθανό να δημιουργηθούν μικροσωματίδια νερού, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, αλλά παραμένουν στην ατμόσφαιρα ως οπτικό φαινόμενο.

Από την άλλη, κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία τα αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται από την καύση, αφού εισχωρούν στον οργανισμό και φτάνουν -μεταξύ άλλων- στους πνεύμονες. «Τα μεγάλα σωματίδια φιλτράρονται και δεν μπαίνουν το ίδιο εύκολα στον οργανισμό μας, σε αντίθεση με τα μικρότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα PM 2,5 θεωρούνται πολύ επικίνδυνα. Σε περίπτωση που η συγκέντρωσή τους ξεπερνά τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε είναι αναγκαίο να λάβουμε μέτρα. Προς το παρόν τα επίσημα στοιχεία δεν προκαλούν ανησυχία», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μελάς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τις ευπαθείς ομάδες, όπου ο κίνδυνος, σαφώς, είναι μεγαλύτερος. «Καλό θα είναι να μην βγαίνουμε έξω για άθληση και έντονη άσκηση, διότι αναπνέουμε περισσότερο αέρα. Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στα σωματίδια, όσο αυτό είναι δυνατό. Σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών, προτείνεται η λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα, αν και τα περισσότερα διαθέτουν φίλτρα, ώστε να μην δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός των σπιτιών. Τέλος, καλό είναι να διατηρούμε κλειστά τα παράθυρα», εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ.

Πάντως, ο κ. Μελάς εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με το επόμενο διάστημα, αφού η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει μόλις σβήσουν οι πυρκαγιές στη Θράκη, σε αντίθεση με τον χειμώνα όπου τα τζάκια δημιουργούν μία… πολύμηνη επιβαρυντική κατάσταση.

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Η ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Politic επικοινώνησε και με την αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, από όπου αποσαφηνίστηκε ότι υπάρχει μία αύξηση στα αιωρούμενα σωματίδια τα τελευταία 24ωρα, χωρίς -ωστόσο- η συγκέντρωσή τους να ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί.

Τι δείχνουν οι ιδιωτικοί σταθμοί μέτρησης ποιότητας αέρα

Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βάσει των στοιχείων που διαθέτει από τους σταθμούς μέτρησης τονίζει ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα όρια, ωστόσο αντίθετη είναι η εικόνα που προκύπτει από σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές (κέντρο και ανατολικά) της Θεσσαλονίκης, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνά και τον αριθμό «100». Σημειώνεται ότι στοιχεία για τη δυτική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν, διότι δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί μέτρησης, με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά, να επισημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες για πολλούς λόγους. «Κάποιος μπορεί να μην έχει τοποθετήσει σωστά τον μετρητή, ενώ δεν γνωρίζουμε και ποιος χειρίζεται κάθε φορά τα στοιχεία», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Φυσικής.

Δείτε παρακάτω τις μετρήσεις από σταθμούς δύο ιδιωτικών εταιρειών:

Loading PurpleAir Widget…
Εικόνα από το iqair.com (ώρα μέτρησης 13:00)

Δείτε επίσης: Αλεξανδρούπολη: Δημιουργούνται ομάδες πολιτοφυλακής – Με όπλα και ρόπαλα κάνουν περιπολίες σε διάφορες περιοχές

Loading