Φυσική αναγέννηση του Σέιχ Σου διαπιστώνει ο ερευνητής Δ. Αβτζής

Φυσική αναγέννηση του Σέιχ Σου διαπιστώνει ο ερευνητής Δ. Αβτζής

Φυσική αναγέννηση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, μετά την απομάκρυνση των δέντρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο, διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια ελέγχων στο Σέιχ Σου, ο ειδικός στη Δασική Εντομολογία και τη Δασοπροστασία ερευνητής στο Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δημήτρης Αβτζής.

   Ο κ.Αβτζής, μιλώντας στον ραδιοφωνικο σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εξήγησε πως «από τα σημεία όπου απομακρύνθηκαν τα νεκρά και προσβεβλημένα δέντρα από το φλοιοφάγο έντομο, από κάτω βγαίνει φυσική αναγέννηση. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το δάσος χρειαζόταν να έρθει στη σωστή του “αναλογία” για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη καλύτερα. Σιγά σιγά η φύση αναλαμβάνει το καθήκον της».

   Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως οι μέχρι τώρα δράσεις αλλά και όσα προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα στο Σέιχ Σου θα «φέρουν το δάσος σε μια ισορροπία» εφόσον συνεχιστεί «η σωστή διαχείριση που ξεκίνησε το 2019».

   Αεροψεκασμοί στο δάσος για τον περιορισμό της πευκοκάμπιας

   Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκαν και αεροψεασμοί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία (359ΜΑΕΔΤ), για την καταπολέμηση του εντόμου πιτυοκάμπη που προσβάλλει τα πεύκα.

   «Στόχος των αεροψεκασμών είναι να μειωθεί το πληθυσμιακό δυναμικό των εντόμων αυτών καθώς πρόκειται για μια κάμπια που ύστερα από μια ηλικία “βγάζει” μια τοξίνη, η οποία όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα του ανθρώπου δημιουργεί έκζεμα», ανέφερε ο κ.Αβτζής.

   «Η πευκάμπια δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο θέμα στα δάση όσο στην υγεία του κόσμου, των περιπατητών και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμε τους αεροψεκασμούς με βάκιλο, ένα βιολογικό σκεύασμα», σημειώνει ο ερευνητής στο Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

   Σ.Κυρ. – Α.Καρ.

©Πηγή: amna.gr

Loading