«Γ. Ασσαέλ: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη»

«Γ. Ασσαέλ: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη»

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι «στην Ελλάδα γίνονται πράγματα» αποκόμισε ο ερευνητής Γιάννης Ασσαέλ από τη διαδικασία διεκδίκησης και υλοποίησης του εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης «Pharos», ενός από τα πρώτα επτά που δημιουργούνται στην Ευρώπη. Όπως λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δημιουργία του «Pharos» θα ενισχύσει το ήδη ανθηρό οικοσύστημα των start-up στη χώρα μας, και παράλληλα, ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε όλα, αυτά τα επόμενα χρόνια.

Ο Έλληνας επιστήμονας, που αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI- Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας και θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 12 Απριλίου 2025, στους Δελφούς.

Κατά τον Γιάννη Ασσαέλ, η Ελλάδα δεν είναι πλέον απλός παρατηρητής στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ενεργό μέλος. Όπως λέει, το διεθνές προφίλ της Ελλάδας αναβαθμίζεται συνεχώς, και οι τεχνικές παρεμβάσεις της χώρας λαμβάνουν ιδιαίτερα θετικά σχόλια. «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συντονισμένη και ουσιαστική προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στον διεθνή διάλογο».

Η Ελλάδα «κέρδισε» το Pharos και «χτίζει» τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο, δίνοντας και πρακτική υπόσταση στην επιβίβασή της στο «τρένο» της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η ερευνητική δραστηριότητα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Μεγάλες εταιρείες όπως οι Pfizer και Chubb έχουν δημιουργήσει hubs στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου ταλέντου στη χώρα. Ερωτώμενος για τη σταθερή «κυκλοφορία» ταλέντου, ο Γιάννης Ασσαέλ αναφέρει ότι είναι χρειάζεται, καθώς το ταλέντο εξελίσσεται και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας.

Τέλος, η Ευρώπη είναι πρωτοπόρα στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, όμως βραδυπορεί σε άλλα πεδία, όπως την επιχειρηματική ανάπτυξη. «Η ΕΕ έχει αναμφίβολα υιοθετήσει μια πρωτοπόρα στάση στη ρύθμιση της ΤΝ, αλλά απαιτείται η χρυσή τομή μεταξύ ρύθμισης και ενθάρρυνσης της καινοτομίας».

Loading

Play