Ο εντεταλμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καναδικής Ένωσης για τα Πυρηνικά, Γεώργιος Χρηστίδης, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πυρηνικές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα. Σε μια περίοδο που η χώρα εξετάζει τις ανάγκες της σε καθαρή ενέργεια, η υιοθέτηση των Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων (SMR) μπορεί να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και να διαφοροποιήσει το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της χώρας. Επίσης, επισημαίνει ότι η συμμετοχή του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, είναι καθοριστική.
Ο κ. Χρηστίδης προειδοποιεί ότι η υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας απαιτεί ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και διαφάνεια. Η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις ασφαλέστερες μορφές παραγωγής ενέργειας που είναι διαθέσιμες σήμερα, με πολλές χώρες να δεσμεύονται για αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Σημειώνει, επίσης, τη σημασία της σύγχρονης διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό.
Ο κ. Χρηστίδης αναφέρει ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων της για κλίμα και ενεργειακή ασφάλεια. Οι πυρηνικές τεχνολογίες λειτουργούν καλά παράλληλα με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, μειώνοντας τις εκπομπές και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του δικτύου. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή των SMR, καθώς προσφέρουν αξιόπιστη ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νησιά της.
Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές σχέσεις και στο ρόλο της Ρωσίας στο εμπλουτισμένο ουράνιο, τονίζει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να επηρεάσουν την προμήθεια πυρηνικής ενέργειας, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για αξιόπιστες πηγές ενέργειας. Επίσης, επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας με άλλες χώρες στην ανάπτυξη των πυρηνικών τεχνολογιών.
Εν κατακλείδι, αναφέρεται στην πρόοδο της πυρηνικής σύντηξης και την ανάγκη για ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για την πυρηνική ενέργεια, που θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά πυρηνικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ