«Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη, η οποία έγινε πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα και στο υψηλότατο επίπεδο», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αυτοψία που πραγματοποίησαν στα χερσαία σύνορα στον Έβρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
«Για πρώτη φορά οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν κοντά στο πρόβλημα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει η χώρα, γίνανε κοινωνοί της κατάστασης που επικρατεί εκεί, για να δουν ότι δεν πρόκειται απλά για κάποιους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά για μια επιχειρούμενη εισβολή ουσιαστικά, οργανωμένη και υποκινούμενη», είπε ο κ. Γεωργαντάς. Εκτίμησε ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε αυτή την πρώτη στιγμή, θα ακολουθήσουν διεργασίες που θα καταλήξουν και σε άλλη ενίσχυση των ελληνικών αιτημάτων».
«Νομίζω ότι είναι καθοριστικά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε πλέον το ζήτημα, ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά και στην ανάγκη να υποστηριχθεί η Ελλάδα σε κάτι το οποίο αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια», επισήμανε.
Σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο ο υφυπουργός τόνισε ότι «μέσα σε έξι μέρες γίνανε πάρα πολλά πράγματα σε μια κατάσταση που ήταν πραγματικά αιφνιδιαστική. Το ελληνικό κράτος ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή την απειλή, έδειξε αποφασιστικότητα και σε επιχειρησιακό και σε διπλωματικό επίπεδο, καταφέραμε και κάναμε κοινωνούς όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας –ήδη έχουν ενημερωθεί από τον κ. Δένδια και οι υπόλοιποι ομόλογοί του».
Σχετικά με τη δυνατότητα να ελεγχθούν οι προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές στα θαλάσσια σύνορα εξήγησε ότι «δεν είναι τόσο απλό, αλλά ήδη και ο μεγάλος αριθμός των σκαφών και ο τρόπος με τον οποίο το Λιμενικό αντιμετωπίζει πλέον πιο αποφασιστικά τις βάρκες που έρχονται αποθαρρύνοντας τες με όποιον τρόπο εντός των ορίων της νομιμότητας, είναι εφικτό». Και προσέθεσε: «Είναι δύο τα στάδια, το ένα να τους αποθαρρύνεις πραγματικά, για να επιστρέψει πίσω το σκάφος, παρόλο που δεν υπάρχει καμιά βοήθεια σε αυτό από την τουρκική ακτοφυλακή και το δεύτερο ότι με το που θα εισέλθουν να μπουν στα κλειστά να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να έλθουν στην ενδοχώρα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «πράγματι οι κάτοικοι στα νησιά είναι κουρασμένοι, είναι απογοητευμένοι όλα αυτά τα χρόνια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν δείξει την αλληλεγγύη τους τον πρώτο καιρό, αλλά τώρα είναι κουρασμένοι απέναντι σε όλους και δύσπιστοι».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου