«Οι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να γίνουν ευρωτουρκικές, γι’ αυτό θέσαμε ως απολύτως αναγκαίο το ζήτημα των κυρώσεων, σε συνδυασμό όμως με μια θετική ατζέντα, εφόσον η Τουρκία επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ενότητα «Η Ανατολική Μεσόγειος σε Κρίση» του Thessaloniki Summit, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά λόγω πανδημίας.
«Η μόνη λύση στη διαφορά μας για τις θαλάσσιες ζώνες θα δοθεί με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, μέσω των διερευνητικών επαφών και αν αυτές αποτύχουν με προσφυγή στη Χάγη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που όχι μία, πολλές κρίσεις σοβούν και διαπλέκονται μεταξύ τους. Η κατοχή της Κύπρου, το Παλαιστινιακό, ο πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Κύπρου. Όλες αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω του διαλόγου, της διμερούς και της πολυμερούς διπλωματίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τον ρόλο της χώρας μας ως εξαγωγέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών, στην Ανατολική Μεσόγειο με τη θετική ατζέντα γύρω από την ενέργεια, τις τριμερείς συνεργασίες και τον αγωγό EastMed, που υποστηρίχθηκε και από τις ΗΠΑ (σχήμα 3+1). Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν στρέφονταν εναντίον καμίας χώρας και όλες ήταν ευπρόσδεκτες σε αυτές, στο βαθμό που σέβονταν το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η Τουρκία. Αυτή επιχειρεί να αναβαθμίσει το status της στην περιοχή ως ναυτική πλέον, μεσογειακή περιφερειακή δύναμη με οιονεί αυτοκρατορικές βλέψεις. “ Χτίζει” αεροπλανοφόρο, έχει βάσεις όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στην Αφρική, στο Τζιμπουτί, διοργανώνει κοινές ασκήσεις με το Πακιστάν. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθεί να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της αυτές με ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου. Έχει στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, τη Συρία, στην Κύπρο, διεξάγει «πολέμους δι’ αντιπροσώπου» στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με μισθοφόρους τζιχαντιστές».
Συνεπώς, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις κινήσεις αυτές της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας αντίληψης σύγκρουσης πολιτισμών, αλλά αντίθετα να θεωρούμε ότι αφορούν την Ευρώπη ως μείζονες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και να επιμείνουμε για την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Εδώ, η ιδέα της “ ευρωπαϊκής κυριαρχίας”, που προωθεί ο Πρόεδρος Μακρόν, ότι δηλαδή η ΕΕ πρέπει να υπερασπίζεται τα εθνικά σύνορα κάθε χώρας σαν να είναι σύνορα δικά της είναι χρήσιμη και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».
Σ.Παπ.