“Το πάρκο καινοτομίας στην Περαία θα γίνει πόλος έλξης επενδυτών”, δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιώργος Τσαμασλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Ο κ. Τσαμασλής μίλησε για τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για το ναυπηγείο που θα δημιουργηθεί στη Μηχανιώνα, για το πάρκο καινοτομίας, καθώς και για τους ρομά που διέμεναν στην περιοχή.
Ερωτηθείς για το αν έχουν γίνει τα απαραίτητα, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των σφοδρών βροχοπτώσεων στην περιοχή του Θερμαϊκού, ο κ. Τσαμασλής απάντησε ως εξής: «Ανάλογα με την νεροποντή. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Τα καιρικά φαινόμενα είναι τέτοια, που δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει και τον όγκο του νερού που διέρχεται από συγκεκριμένα ρέματα».
Συνέχισε αναφέροντας πως «υπάρχει μια εργολαβία στην περιοχή, εδώ και 15 – 20 μέρες. Σε συνεργασία δηλαδή με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μπήκαν και καθάρισαν μόνο τα ρέματα της παλαιάς περιοχής Θερμαϊκού, έως Περαία. Δυστυχώς τα μηχανήματα, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Ολυμπιάδα, φύγανε γι΄αυτές τις μέρες και θα επιστρέψουν μετά. Έγινε μερική αποκατάσταση των ρεμάτων. Θα μας πάρει περίπου έξι με οκτώ μήνες, αλλά είναι μεγάλο και σημαντικό έργο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να νιώσουμε και πιο ασφαλείς».
“Το ναυπηγείο στη Μηχανιώνα είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία”
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της δημιουργίας νέας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ο κ. Τσαμασλής σημείωσε τα εξής: «Μιλάμε για τις περιοχές της Μηχανιώνας και της Επανομής. Προτεραιότητα θα δοθεί στη Μηχανιώνα, διότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της χώρας μας και των Βαλκανίων. Αυτός ο αλιευτικός στόλος δεν έχει πού να επισκευάσει και να συντηρήσει τα σκάφη του. Αναγκαστικά λοιπόν θα πάει από τον Βόλο και κάτω ή προς την Κεραμωτή, στην Καβάλα. Όλη η Κεντρική Μακεδονία δεν έχει ναυπηγεία για την αποκατάσταση των βλαβών. Επιχειρηματικά, για εμάς αυτή είναι μια ευκαιρία. Θέλουμε να συντηρούμε τον στόλο μας, αλλά και τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην μαρίνα της Αρετσούς».
Μάλιστα, όπως τόνισε, οι κάτοικοι της Μηχανιώνας βλέπουν πολύ θετικά το σχέδιο αυτό. «Οι άνθρωποι της Μηχανιώνας, όχι μόνο οι αλιείς, αλλά και το σύνολο των κατοίκων, ήταν χθες παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο με τον πρόεδρό τους, και ψήφισαν υπέρ της πρότασης να συμπεριληφθεί η Μηχανιώνα στο χωροταξικό σχέδιο».
“Το πάρκο καινοτομίας στην Περαία θα γίνει πόλος έλξης επενδυτών”
Όσον αφορά το πάρκο καινοτομίας στην Περαία, ο κ. Τσαμασλής δήλωσε τα εξής: «Την Παρασκευή το βράδυ με ειδοποίησε και ο υπουργός οικονομικών, που επεξεργάζεται το project. Κι εγώ ως δήμαρχος με τους μελετητές προχωράμε σε συνεννοήσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει αναλάβει το ζήτημα, διότι σε δύο χρόνια από σήμερα αυτό το πάρκο θα πρέπει να λειτουργεί. Είναι μοναδικό στη χώρα μας, γιατί είναι τέταρτης γενιάς και θα γίνει πόλος έλξης επενδυτών. Είμαστε πρωτοπόροι στην έρευνα που θα γίνεται σε αυτό το τεχνολογικό πάρκο. Θα έχουμε καινούργιες θέσεις εργασίας και μάλιστα επιστημονικού προσωπικού.
Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ρομά της περιοχής, τονίζοντας πως «το 90% των ρομά έχουν αποχωρήσει από την περιοχή. Οι 10 – 15 οικογένειες που είχα δηλώσει εξαρχής ότι παραμένουν, έχουν πάρει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και δικαιούνται σε 30 μέρες να κάνουν ανακοπή. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα βρει καμία ανταπόκριση αυτό. Οπότε μετά θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά, διότι ο χώρος αυτός προστατεύεται από τον νόμο περί δημοσίου συμφέροντος. Είναι δημόσια γη».
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσαμασλής: