Γαϊτανάκι εθίμων στη γειτονιά της πλατείας Ιπποδρομίου

Γαϊτανάκι εθίμων στη γειτονιά της πλατείας Ιπποδρομίου

Ιστορίες από το καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και έθιμα από την Μικρά Ασία, την Αρμενία και τη Θράκη, θα διηγηθούν οι συμμετέχοντες στο «Καρναβάλι στον Ιππόδρομο», μια γιορτή που διοργανώνει, αύριο και μεθαύριο, η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου με στόχο «όλη η γειτονιά, να γίνει ένα γαϊτανάκι»!

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης συμμετέχει στην αποκριάτικη γιορτή με φωτογραφίες από το αρχείο του παλιού φωτογράφου της Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Λιόντα. Σύμφωνα με τη συνεργάτιδα του Μουσείου Ειρήνη Μπότσιου, θα γίνει παρουσίαση με τίτλο «Εγίνοντο παρέες… Γλέντι με την ψυχή… Η θύμησις της νεότητος… – Το καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα», μέσα από χειρόγραφες σημειώσεις και σκαριφήματα της Ελένης Λιόντα, κόρης του γνωστού Θεσσαλονικιού φωτογράφου Μιχαήλ Λιόντα.

«Πρόκειται για μια “ανα-διήγηση” από το αρχείο εγγράφων του Λαογραφικού Μουσείου που θα γίνει αύριο, στις 8.15 το βράδυ, στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Μανουσογιαννάκη 4 & Φιλικής Εταιρείας)», εξηγεί η κ. Μπότσιου.

Για τα έθιμα του καρναβαλιού στην Αρμενία θα μιλήσει ο Χοβίκ Κασαπιάν, στο έθιμο του μπέη στη Θράκη όπου οργώνουν τη γη συμβολικά για να είναι πιο γόνιμη θα αναφερθεί η Χριστίνα Χαμτζίδου και για τις απόκριες του Ελληνισμού στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου από την ομάδα Ανατολής Ίχνη.

«Η αποκριά γενικά περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παμπάλαιων εθίμων με μαγικό και ευετηρικό (ευ+έτος=καλή χρονιά) χαρακτήρα. Πολλά από τα λαϊκά δρώμενα της Αποκριάς ανάγονται συχνά σε πανάρχαιες τελετές που αποσκοπούσαν στο να εξαναγκάσουν τις θεϊκές δυνάμεις να ευοδώσουν την καλοχρονιά και κυρίως την καλοσοδειά (ενόψει και της επερχόμενης καρποφορίας της άνοιξης), από την οποία εξαρτιόταν η επιβίωση της αγροτικής κοινότητας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγεωργίου.

«Τις αποκριές τα πάντα ανατρέπονται: οι άντρες γίνονται γυναίκες και οι γυναίκες άντρες, οι φτωχοί άρχοντες, οι παλαβοί βασιλιάδες, οι γριές λεχώνες, και όλα αυτά σ’ ένα κλίμα όπου η τρέλα αντικαθιστά τη σοβαρότητα, η ανεξέλεγκτη σεξουαλικότητα τον αυστηρό έλεγχο και την αταξία. Ο κάθε τόπος ζει τις μέρες αυτές των “Απόκρεω” με το δικό του τρόπο βασισμένο στη δική του ιστορία, τις δοξασίες του, τις ιδιαιτερότητές του. Έτσι, λοιπόν, και οι απόκριες των Μικρασιατών Ελλήνων αποτελούσαν περίοδο διασκέδασης και μεγάλου κεφιού, με γλέντια που ξεκινούσαν με τραγούδια, χορούς και τουμπελέκια, ροκάνες και τσαμπούνες από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (Προφωνή) έως την Καθαρά Δευτέρα», προσθέτει ο κ. Παπαγεωργίου.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, το βράδυ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, διοργανώνεται στο 40ο Ιωαννίδειο δημοτικό σχολείο, ανοιχτή γιορτή με μουσική, κρασί και χορό. Τα παιδιά του δημοτικού θα φτιάξουν μάσκες, θα βάψουν τα πρόσωπά τους και θα στήσουν χορό γύρω από το γαϊτανάκι στην αυλή του σχολείου.

Να.Κ.

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από τον κ. Παπαγεωργίου και προέρχονται από το αρχείο της Ένωσης Σμυρναίων

 

©Πηγή: amna.gr

Loading