Η συγκλονιστική πορεία της γης και του ανθρώπου πάνω σ’ αυτή, περιγράφεται στην έκθεση “Genesis-Πορεία στο Άπειρο”, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Τριαντάφυλλο Βαΐτση, βασισμένη στην τέχνη της σκιάς. Τα γλυπτά που παρουσιάζονται στο “ΝΟΗΣΙΣ/NOESIS” αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.
“Εν αρχή ην το χάος. Ξάφνου μια έκρηξη… Και να η γη… Πρωτόγονοι μέσα στη σπηλιά δαμάζουν τη φωτιά. Ο λόγος γίνεται γραφή… Χτίζονται Θαύματα… Η Νόηση ανθεί… Παύση Μεσαίωνας… Η δίωξη του νέου…”, είναι ορισμένες μόνο από τις θεματικές των 25 έργων σκιάς που αφηγούνται την ιστορία της ανθρωπότητας.
Στο γλυπτό με τίτλο “Η Νόηση ανθεί”, ο επισκέπτης αντικρίζει τον Αρχιμήδη τον Συρακούσιο, που ανακάλυψε τη σφήνα, που απεικονίζεται και στο λογότυπο του “ΝΟΗΣΙΣ” αλλά και όλο το κτηριακό συγκρότημα είναι στηριγμένο πάνω σε αυτή την εφεύρεση. Η σφήνα διακρίνεται επίσης στο έργο με την άποψη του καλλιτέχνη.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, ανέφερε ότι η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει διάφορα σημεία της πορείας της γης και του ανθρώπου μέσα από μία ιδιαίτερη τέχνη, την τέχνη της σκιάς, που ταιριάζει φιλοσοφικά με το θέμα. Επισήμανε, δε, ότι το πρώτο που βλέπουμε είναι το γλυπτό, “είναι αυτό που γίνεται κατανοητό από τις αισθήσεις μας, μετά αυτό φωτίζεται και έχουμε τη σκιά του”.
Ανάλογα με το πώς θα φωτιστεί παίρνουμε και διαφορετικές σκιές, διαφορετικές πληροφορίες για το γλυπτό, ανέφερε ο καλλιτέχνης, ο οποίος θεωρεί ότι έτσι είναι και η πορεία της γης και του ανθρώπου· ανάλογα με το ποια πλευρά θα εστιάσουμε θα δούμε και διαφορετικές εικόνες.
Τα έργα έχουν δημιουργηθεί μέσα σε οκτώ μήνες από διάφορα υλικά (ξύλα, δισκέτες, πλακέτες από ηλεκτρικές συσκευές), πολλά από αυτά είναι ανακυκλώσιμα και επιλέγονται ανάλογα με το πόσο εύκολα μπορούν να δουλευτούν, το μέγεθος, τις λεπτομέρειες του έργου, σημείωσε.
Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό έργο με τίτλο, “Ο άνθρωπος όμως συνεχίζει”, που φωτίζεται από δύο λάμπες και έχει μόνο μια σκιά, μια τεχνική που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην τέχνη της σκιάς, ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης. Για τη σκιά του ανθρώπου συμβάλλουν και οι δύο λάμπες, όπως εξήγησε και συμπλήρωσε ότι το μήνυμα του έργου είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να βαδίζει στην τομή του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που θέτει η φύση.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό έργο, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, είναι το γλυπτό που απεικονίζει τα “Ταυροκαθάψια”, το άθλημα του Μινωικού πολιτισμού, όπου οι αθλητές καλούνταν να εκτελέσουν άλματα στην πλάτη ενός ταύρου.
“Η φαντασία, η έμπνευση και η καινοτομία των εκθεμάτων αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι φωτός και σκιάς. Η θεματολογία του περιεχομένου της έκθεσης εστιάζει σε ορόσημα της γέννησης του σύμπαντος, της πορείας του ανθρώπου, του πολιτισμού και της επιστήμης. Πρόθεσή μας είναι η έκθεση να ταξιδέψει σε διεθνείς προορισμούς μουσείων και κέντρων πολιτισμού” σημείωσε ο γενικός διευθυντής του “ΝΟΗΣΙΣ”, Θανάσης Κοντονικολάου, που είχε την αρχική ιδέα για τη δημιουργία της έκθεσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 17.30, από τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.
Η έκθεση “Genesis-Πορεία στο Άπειρο” θα φιλοξενείται στο χώρο του “ΝΟΗΣΙΣ” μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 (www.noesis.edu.gr).
Σύντομο βιογραφικό του Τριαντάφυλλου Βαΐτση
Γεννήθηκε στο Σαραντάπορο της Λάρισας στις 16 Φεβρουαρίου 1976, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ξάνθη.
Π Τριαντάφυλλος Βαΐτσης το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Αναζητώντας διάφορες τεχνικές ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς», το 2009 και πήρε την απόφαση να ασχοληθεί από τότε με την τέχνη της σκιάς. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ιδέα ήταν μία διαφορετική δημιουργία, η “γέννεση” έργων που θα βγάζουν δύο σκιές (αντιθετικές). Το 2014 δημιούργησε το Σπίτι της Σκιάς στη Ξάνθη.
Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης συμμετείχε το καλοκαίρι με τρία έργα στην έκθεση «Beyond the Shadows» (Πέρα από τις Σκιές), την πρώτη παγκόσμια ομαδική έκθεση για την τέχνη της σκιάς, στο Μουσείο Chimei στην πόλη Ταϊνάν, στην Ταϊβάν.
Ο. Καρβουνιάρη
*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το “ΝΟΗΣΙΣ” και τον Τριαντάφυλλο Βαΐτση