Το 1888, έτος ίδρυσης της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη από Αυστριακούς μηχανικούς και σιδηροδρομικούς, διοργανώθηκε πρώτη φορά στην πόλη, στην περιοχή της Σίνδου το Oktoberfest, η γιορτή μπύρας και παραδοσιακών γερμανικών εδεσμάτων.
Από το 2001, όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής, το Oktoberfest διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο στον αύλειο χώρο του σχολείου μεταφέροντας το κλίμα, τους ήχους και τις γεύσεις του μεγαλύτερου λαϊκού φεστιβάλ στον κόσμο, που πραγματοποιείται στο Μόναχο της Βαυαρίας.
Το Oktoberfest 2019 πραγματοποιείται το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 12 το βράδυ με γερμανικές σπεσιαλιτέ, το κότσι, το ξινό λάχανο, το leberkaese, λουκάνικα λευκά και κόκκινα, πατατοσαλάτα, διάφορα είδη μπίρας, μουσική και χορό.
Στην ιστορία του θεσμού, αλλά και στο λεξικό που πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες του Oktoberfest αναφέρθηκε η Αγγελική Μαυρουδή, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής σε εκδήλωση – παρουσίαση του προγράμματος του Oktoberfest 2019 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων που στηρίζουν τη διοργάνωση.
Το Oktoberfest διεξήχθη πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου του 1810 με αφορμή τους γάμους του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ και της πριγκίπισσας Θηρεσίας. Όλοι οι πολίτες του Μονάχου κλήθηκαν να παραστούν στη γιορτή με ιπποδρομίες που διοργανώθηκε έξω από την πόλη. Από τότε άρχισε να διοργανώνεται κάθε χρόνο και η περιοχή προς τιμήν της βασίλισσας Θηρεσίας ονομάστηκε Τερεζινβίζε, ή (λιβάδια της Θηρεσίας), ή Βισν, ανέφερε η κ. Μαυρουδή.
Στο Oktoberfest καταναλώνονται, όπως τόνισε, πάρα πολλά λίτρα μπύρας σε ποτήρια ενός λίτρου (die Maß) και καταπληκτικά εδέσματα με πιο διάσημο, από το 1881 το ψητό κοτόπουλο “hendl”. Με το τέλος του 19ου αιώνα το Oktoberfest εκσυγχρονίστηκε και το 1910 με αφορμή τα 100 χρόνια του εγκαταστάθηκε μία τεράστια εορταστική σκηνή που χωρούσε 12.000 άτομα. Στη σημερινή εποχή συμμετέχουν κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο και στήνονται 14 τέτοιες σκηνές.
“Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται για 16 συναπτά και αποτελεί ένα πολιτισμικό γεγονός για την πόλη, που συγκεντρώνει περίπου 10.000 επισκέπτες” είπε η κ. Μαυρουδή.
Η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκης, Sibylla Bendig τόνισε ότι η Γερμανική Σχολή δεν είναι απλά ένας σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά, όπως όλα τα γερμανικά σχολεία στο εξωτερικό, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής πολιτικής της Γερμανίας.
“Πιστεύω ακράδαντα ότι τα γερμανικά σχολεία συνάντησης (σχολεία με δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζονται από τη Γερμανία με εκπαιδευτικό προσωπικό και οικονομικές επιχορηγήσεις) είναι το καλύτερο πρόγραμμα, το οποίο έχει να παρουσιάσει αυτή τη στιγμή η Γερμανία”, τόνισε επισημαίνοντας ότι τα σχολεία συνάντησης αποτελούν χώρο επεξεργασίας διαφωνιών, διαφορετικών απόψεων, οι οποίες είναι αναπόφευκτες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αναφερομένη στο Oktoberfest το χαρακτήρισε ένα πολύ όμορφο κομμάτι της γερμανικής παράδοσης.
Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της και δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να τη γνωρίσει, να δει τι σημαίνει σχολείο συνάντησης και να ξεναγηθεί στις άρτιες εγκαταστάσεις της, ανέφερε ο Ιάκωβος Φωστηρόπουλος, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής της Σχολής. Τα έσοδα του Oktoberfest, όπως τόνισε, μέσω του Συλλόγου Φίλων χρηματοδοτούν σχολικές δραστηριότητες.
Με καλό καιρό οι διοργανωτές αναμένουν γύρω στους 10.000 επισκέπτες και προβλέπουν ότι θα καταναλωθούν 10.000 λίτρα μπύρας και πάνω από 5.000 λουκάνικα.
“Ο δήμος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει την εκδήλωση ως δράση στην οποία συναντιούνται άνθρωποι και πολιτισμοί. Η Γερμανική Σχολή με τις δράσεις της στηρίζει έννοιες όπως η συνένωση των πολιτισμών και το ευρωπαϊκό πνεύμα. Θα είμαστε αρωγοί σε εκδηλώσεις που στηρίζουν τη γαστρονομία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό” ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.
Το Oktoberfest 2019 ξεκινά το πρωί του Σαββάτου με ζωντανή μουσική από τη μπάντα “Kukluxsax” και στη 1 θα γίνει η επίσημη έναρξη της γιορτής με το παραδοσιακό “άνοιγμα του βαρελιού”.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής, με την υποστήριξη του οποίου διοργανώνεται το Oktoberfest στις 6 το απόγευμα θα επιστρέψει στα θρανία με τον παλιό καθηγητή Φυσικής, Ηλία Τόλη να παραδίδει ένα ξεχωριστό μάθημα φυσικής με φιλοσοφικές διαστάσεις, ενώ για πρώτη φορά για παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών διοργανώνονται δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες.
To Oktoberfest, με είσοδο ελεύθερη για όλες τις δραστηριότητες τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κ.Γ.