Γιώργος Στεργίου: Συνάντηση «Για τη Θεσσαλονίκη όπως τη θέλουμε»

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή συνάντηση με αντικείμενο τον σύγχρονο πολιτισμό «για τη Θεσσαλονίκη όπως τη θέλουμε» – Η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργου Στεργίου, σε συνεργασία με τη διοικούσα επιτροπή του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η συνάντηση είχε ως κεντρικό θέμα τις πολιτικές στήριξης και ανάδειξης της πολιτιστικής δημιουργίας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Γιώργος Στεργίου: «Ο πολιτισμός δεν είναι κέντρο κόστους αλλά καταλύτης ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη»

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι: «η Θεσσαλονίκη διαθέτει τις υποδομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Υπογράμμισε επίσης ότι στον αντίποδα της παραδοσιακής αντίληψης που θέλει τον πολιτισμό εξαρτώμενο αποκλειστικά από το κράτος και τις κρατικές επιχορηγήσεις, η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προσελκύσει και ιδιωτικούς πόρους, αλλά και να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την πόλη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Η κυβέρνηση εξασφάλισε 250 εκατ. ευρώ για τον σύγχρονο πολιτισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον πολιτιστικό κλάδο και τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Παρουσίασε αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία έχει ως βασικούς άξονες: την οργάνωση των εργασιακών ζητημάτων, την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη διεύρυνση του ακροατηρίου εντός και εκτός Ελλάδας, την ανάπτυξη πολιτιστικο-κεντρικών τοπικών οικονομιών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Τόνισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 250 εκατ. ευρώ για τον σύγχρονο πολιτισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, αναφερόμενος στο μοντέλο ανάπτυξης του πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο σημείωσε ότι: «με τη σύμπραξη φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα περιοχών όπως η Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, ώστε να αναζωογονήσει δημόσιους χώρους και γειτονιές, να ενισχύσει την τοπική οικονομία αλλά και την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησαν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Στάθης Γεωργιάδης, η πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, ο πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ‘Αννα Μυκωνίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας.

Παρεμβάσεις έκαναν ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, ‘Αννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, επικεφαλής των Γραμματειών και στελέχη του κόμματος, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Τάσος Σπηλιόπουλος, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε o γραμματέας προγράμματος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σε επαναλειτουργία το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου του Θεαγενείου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ