Χωρίς συγγνώμη απέναντι στα θύματα τους παραμένουν οι ανήλικοι παραβάτες, όπως και οι γονείς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δεν παρατηρείται τρομακτική αύξηση στους αριθμούς νεανικής παραβατικότητας τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Γενεσιουργές αιτίες της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της ροπής των νέων στην παραβατικότητα και τη βία», που οργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση νεανικής παραβατικότητας λόγω των πρόσφατων καταγγελιών.
«Δεν είδαμε ποτέ να ζητήσουν συγγνώμη στα θύματα τους, και το αποθαρρυντικό είναι ότι ούτε οι γονείς τους ζητούν συγγνώμη από τα θύματα», εξήγησε. Σύμφωνα με την κ. Κουσίδου, τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα σχετικά με το τι αποτελεί παραβατική πράξη και δεν αναλογίζονται τις συνέπειες των πράξεών τους.
Το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας έχει ξεκινήσει δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία, ενώ από Παρασκευή έως Κυριακή, κλιμάκια της αστυνομίας βγαίνουν σε περιοχές με παραβατικότητα για ενημέρωση.
Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, Νάντια Ρωμανίδου, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αναδύεται η ανάγκη για στήριξη εφήβων και γονιών, με έγκαιρη παρέμβαση, ενώ υπάρχουν δυσκολίες λόγω της ανυπαρξίας κατάλληλων δομών.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε λειτουργία νέα δομή της Επιτροπής για την Πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας και Βίας, με στόχο την αλληλοτροφοδότηση δράσεων και την ενημέρωση για πρακτικές λύσεις.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, τόνισε ότι η οικογένεια δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και χρειάζεται στήριξη.
Η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας και Οικογένειας, Θεοδώρα Λειψιστινού, χαρακτήρισε τη νεανική παραβατικότητα και την ενδοοικογενειακή βία ως διαταξικό φαινόμενο που αφορά όλους μας, επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ