Γρ. Ζαριφόπουλος: Οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την τεχνολογία στο κράτος

Γρ. Ζαριφόπουλος: Οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την τεχνολογία στο κράτος

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ώριμοι να δεχθούμε την τεχνολογία στο κράτος, και αυτό που μας έχει κάνει έτοιμους είναι τα smart phones» δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). 

Ο κ. Ζαριφόπουλος έθεσε ως στόχο, οι συναλλαγές των πολιτών με το κράτος να μπορούν να διεκπεραιώνονται από τον χώρο του σπιτιού ή της εργασίας των πολιτών, μέσα από την συσκευή κινητού τηλεφώνου τους. «Στο τέλος της ημέρας δε θα γίνουμε Εσθονία σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά σίγουρα θα έχουμε μία μεγάλη πρόοδο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι έμφαση δίδεται στο ανθρώπινο δυναμικό και στο πώς χτίζονται οι ψηφιακές δεξιότητες. 

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση, από το παιδί της προσχολικής ηλικίας, πώς θα εντάξουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση και στον τρόπο εκπαίδευσης. Τις δεξιότητες πρέπει να τις δούμε, όχι συνολικά, αλλά σε διαφορετικά κοινά και ηλικιακές ομάδες, ώστε να καταγράψουμε τις ανάγκες και να τις καλύψουμε με κάποια προγράμματα και όχι αποσπασματικά», εξήγησε ο υφυπουργός . 

«Ρ. Αικατερινάρη: Πιο στοχευμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων»

Στη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) Ράνια Αικατερινάρη:
«Σαν θεσμός, το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε σε στιγμή που τα πράγματα ήταν δύσκολα και έγινε για λόγους που οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποίησαν», είπε και εξήγησε: «Για πρώτη φορά ένας οργανισμός καταγράφει και αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και αποτιμά σε βάθος χρόνου πώς δημιουργείται υπεραξία και ποια από αυτά είναι σημαντικά να αξιοποιήσει, ώστε να σχεδιάσει ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». 

Πρόσθεσε δε, ότι στις επιχειρήσεις εκείνες όπου υπάρχει η παράμετρος της άσκησης πολιτικής, ο έλεγχος παραμένει στο δημόσιο. Όμως «εκεί είναι σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα το κράτος να βάλει το πλαίσιο, ώστε να τις κάνει πιο σύγχρονες, πιο αποδοτικές και να τις βάλει σε έναν δρόμο όπου θα λογοδοτούν για αυτά που κάνουν, με επιχειρησιακούς εταιρικούς στόχους που παρακολουθούνται».

Σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, διευκρίνισε πως «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να βάλουμε επαγγελματικούς στόχους, με διαφάνεια και με καλές πρακτικές της αγοράς, προβλέποντας συμπληρωματική σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων – για παράδειγμα με ανθρώπους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό – να εξασφαλίσουμε, δηλαδή, ότι σε κάθε διοικητικό συμβούλιο θα μετέχει ένα μη εκτελεστικό ή και εκτελεστικό μέλος (ανάλογα με την εταιρεία), που να έχει απόλυτη γνώση τι συμβαίνει στην αγορά». 

Σμαρώ Αβραμίδου

*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Thessaloniki Summit 2019

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play