Παρουσίαση της όπερας «La Traviata» από την Εθνική Λυρική Σκηνή για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, επετειακό αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες του 20ου αιώνα, τον Λέονιντ Κόγκαν και Χριστούγεννα με παραστάσεις του Ballet Arabesque και του Broadway Entertainment Group περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της σεζόν Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας πολιτιστικός φορέας, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης απευθύνεται στους πολίτες όλης της χώρας. Η σεζόν Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024 ξεκινά δυναμικά με ένα πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζουν σημαντικές διεθνείς παραγωγές, συναυλίες μουσικών παγκοσμίου φήμης, όπερα, χορός.
Επιπλέον συνεχίζονται εκδηλώσεις – θεσμοί, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και το Φεστιβάλ Μπαρόκ και οι εμφανίσεις της Ορχήστρας Νέων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) “ MOYSA”» υπογράμμισε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – παρουσίασης του προγράμματος.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γαλιλαίας τόνισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και το Φεστιβάλ Μπαρόκ φέτος χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ κάτι που ενισχύει την προσπάθεια και δίνει τη δυνατότητα εξέλιξης των δράσεων.
Είναι θεσμοί που κάθε χρόνο αναπτύσσονται και έχουν δημιουργήσει κοινό φανατικό που περιμένει τις δύο διοργανώσεις και με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ μπορούμε να έχουμε και περισσότερες εκδηλώσεις και πολύ σπουδαία ονόματα, όπως την Ορχήστρα Μενουχίν, το Κουαρτέτο Μοντιλιάνι, ανέφερε ο κ. Γαλιλαίας.
Η ενότητα εκδηλώσεων «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στο Μέγαρο» συνεχίζεται και την επόμενη σεζόν, είπε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι λογοτέχνες θα συστηθούν στο αναγνωστικό κοινό και θα δώσουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να τους γνωρίσουν καλύτερα.
Τα Χριστούγεννα θα είναι φαντασμαγορικά με τον «Καρυοθραύστη» από το Ballet Arabesque, τον «Μικρό Πρίγκηπα» σε παραγωγή του Broadway Entertainment Group και γιορτινές συναυλίες, είπε η κ. Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, προσθέτοντας ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει να έχει ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Συνταγογράφησης» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επετειακό αφιέρωμα στον Λέονιντ Κόγκαν
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Γαλιλαίας του Μεγάρου Μουσικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επετειακό αφιέρωμα στον Λέονιντ Κόγκαν «γίγαντα της κλασικής μουσικής και έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες όλων των εποχών» όπως τον χαρακτήρισε.
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη γέννησή του στις αρχές Οκτωβρίου θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής τρεις κορυφαίοι βιολονίστες, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Βικτόρια Μουλόβα και ο Αγκουστίν Χάντελιχ για να τιμήσουμε τον πολύ σπουδαίο καλλιτέχνη, είπε ο κ. Γαλιλαίας, ο οποίος είναι βιολονίστας και θαυμαστής του Κόγκαν από πολύ μικρή ηλικία.
Σε άρθρο των New York Times για τον Λέονιντ Κόγκαν, ο οποίος πέθανε το 1982 σε ηλικία 58 ετών, έγινε αναφορά σε πολλές σημαντικές στιγμές του, αλλά έγινε ιδιαίτερη μνεία στην πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, όπου το χειροκρότημα του κοινού μετά το τέλος του κονσέρτου είχε διάρκεια 18 λεπτά, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει διάλειμμα και να αναγκαστεί η ορχήστρα να παίξει κατευθείαν το δεύτερο μέρος, τη συμφωνία, υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με άλλους φορείς πολιτισμού της πόλης, είπε ότι έχουν εμπλουτίσει πάρα πολύ τη δραστηριότητα και το πρόγραμμά του, σημειώνοντας ότι το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί πλέον την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και κάποια τμήματα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση της «La Traviata» τρεις βραδιές, στις 27 και 30 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου είναι τετραπλή συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και του Μεγάρου Μουσικής.
«La Traviata» καθολικά προσβάσιμη και μουσική από άτομα με κινητικά προβλήματα με το «Eye Harp»
«Πιστοί στη δύναμη της συμπερίληψης παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας την όπερα «La Traviata» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, και στην ενότητα «Συγγραφείς του Κόσμου» παγιώνεται πλέον η διερμηνεία για τους μη ακούοντες συμπολίτες μας και εκείνους με σοβαρά προβλήματα ακοής» επισήμανε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Πιστεύουμε σε αυτό και θεωρούμε ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα πρέπει να είναι ύψιστες προτεραιότητες, ο πολιτισμός είναι για όλους και ότι πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν αυτές τις δράσεις» είπε ο κ. Γαλιλαίας.
Η όπερα θα είναι η πρώτη πλήρως καθολικά προσβάσιμη στη Βόρεια Ελλάδα, θα υπάρχει ενδογλωσσικός υπερτιτλισμός για γλωσσική και αισθητηριακή πρόσβαση, τόνισε ο κ. Γαλιλαίας και εξήγησε ότι πρόκειται για υπερτιτλισμό, ο οποίος σχεδιάζεται με κύριο μέλημα την πρόσβαση στο περιεχόμενο για κωφούς και βαρύκοους θεατές.
Επιπλέον θα υπάρχουν ζωντανός υπερτιτλισμός με υποβοήθηση συστημάτων γρήγορης αποτύπωσης, υπερτιτλισμός σε συνθήκες ζωντανής μετάδοσης με τη χρήση τεχνικών τυφλού συστήματος και αυτόματης μετατροπής ομιλίας σε κείμενο, απτική περιήγηση και σημειώσεις ακουστικής, υπηρεσίες που συμπληρώνουν τη λειτουργία της ακουστικής περιγραφής με την παροχή επιπλέον πληροφοριών πριν την άφιξη στον χώρο και την απτική περιήγηση για άμεση επαφή μέσω της αφής με καλλιτέχνες και υλικά των εκδηλώσεων. Επίσης, θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και έντυπο με τη σύνοψη της όπερας και βασικές πληροφορίες εκτυπωμένες σε Κώδικα Μπράιγ, ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής.
Την έναρξη του φετινού προγράμματος σηματοδοτεί συναυλία στο πλαίσιο του «Eye Harp» ξεχωριστής μουσικής σύμπραξης καλλιτεχνών με άτομα με αναπηρίες.
Το «Eye Harp» (Άρπα Ματιών) είναι ένα ψηφιακό μουσικό όργανο ανοιχτού κώδικα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή και παράλυση να απολαύσουν τη μαγεία της μουσικής έκφρασης με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού, εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο βασικός στόχος του «Eye Harp» είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο και να παίξουν μουσική με τα μάτια, συμπλήρωσε.
Είναι εφεύρεση του Ζαχαρία Βαμβακούση, που επιτρέπει σε μαθητές που έχουν τετραπληγία ή άλλα κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που βοηθά και στην κοινωνικοποίησή τους, όπως υπογράμμισε.
Είναι ένα ψηφιακό μουσικό όργανο που έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού καταφέρνει να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή ατόμων με κινητικές αναπηρίες ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πολύ δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά τους, πρόσθεσε και σημείωσε ότι το «Eye Harp» έχει προβλεφθεί να κλειδώνει ανάλογα με τον κάθε χρήστη, δηλαδή η διαδικασία προσωποποιείται.
Κατερίνα Γιαννίκη