Η 88η ΔΕΘ ως καίριο σημείο για την επένδυση στην έρευνα και την επιστημονική γνώση – Η Ελλάδα παραμένει Xylella Free, απαιτείται όμως προσοχή

Η 88η ΔΕΘ ως καίριο σημείο για την επένδυση στην έρευνα και την επιστημονική γνώση – Η Ελλάδα παραμένει Xylella Free, απαιτείται όμως προσοχή

Τη σημασία της επένδυσης στην έρευνα και στην επιστημονική γνώση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ που ολοκληρώνεται στις 15/9.

Βέβαια, όπως επισήμανε, εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται σε ερευνητικό επίπεδο, ώστε «να φτάνει στους ανθρώπους της καλλιέργειας και της παραγωγής, στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους». Η επιστημονική γνώση που παράγεται πρέπει να διαχέεται προς τα κάτω.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στο σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου με στόχο την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την καταγραφή, αποτύπωση, μηχανική αναγνώριση και διαχείριση των ζιζανίων. Η αξιοποίηση του έργου θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ζιζανίων στην καλλιέργεια ρυζιού.

Αναφορικά με τις βακτηριολογικές ασθένειες που απειλούν τη γεωργική παραγωγή, ο υπουργός επισήμανε ότι κάποιες οφείλονται σε παθογόνα αίτια και άλλες είναι ενδημικές, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτούν νέα μέσα διαχείρισης καθώς συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές απώλειες». Ο ίδιος τόνισε ότι για ορισμένες από αυτές όπως η Xylella, «αν και δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην Ελλάδα, απαιτείται προληπτική δράση». Η προληπτική δράση είναι καίριας σημασίας για την προστασία της γεωργικής παραγωγής.

Η δράση του ΜΦΙ, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιάρας, αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό και εργαλείο πολιτικής για τη χάραξη στρατηγικής αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, «ώστε να ξέρουμε και να μπορούμε να σχεδιάσουμε τι παράγεται και πού». Η Ελλάδα παραμένει Xylella Free, αλλά απαιτείται συνεπής προσοχή.

Μέχρι και 3.000 δείγματα εξετάζονται ετησίως στο εργαστήριο βακτηριολογίας του ΜΦΙ, όπως ανέφερε η γεωπόνος/βακτηριολόγος στο ίδρυμα, Δρ. Μαρία Κ. Χολέβα. Αυτή επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία η εργασία του ΜΦΙ έχει αυξηθεί «δραματικά».

Η κ. Χολέβα επεσήμανε ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν επτά νέες ασθένειες στον πρωτογενή τομέα και, αν και η χώρα παραμένει Xylella Free, υπογράμμισε την ανάγκη προσοχής στις εισαγωγές φυτών. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «η ασθένεια Xylella δεν επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, αλλά καταστρέφει τα φυτά».

Μεταξύ άλλων, η κ. Χολέβα δήλωσε ότι «ένας νέος πονοκέφαλος θα είναι η ασθένεια που αφορά το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών», ενώ γνωστοποίησε ότι η ασθένεια που προσέβαλε τις αμυγδαλιές το 2021 εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βόρεια Εύβοια.

Το ΜΦΙ είναι ένα από τα 30 εργαστήρια αναφοράς που υπάρχουν στην ΕΕ και ιδρύθηκε το 1929.

©

Loading

Play