Η βουβαλοτροφία εξελίσσεται σε δυναμικό κλάδο της ελληνικής ζωικής παραγωγής. Με την σταδιακή εγκατάλειψη της εκτροφής να έχει παρέλθει, οι προοπτικές διείσδυσης των σχετικών προϊόντων στην αγορά καταγράφονται εξαιρετικά σημαντικές (key001), καθώς όπως αποδείχθηκε από το ερευνητικό έργο «Quality Bubalis», το κρέας και γάλα του βούβαλου είναι ανώτερης ποιότητας και με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά.
Ο καθηγητής Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, τόνισε: «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και πλέον είναι η κατάλληλη εποχή και ώρα, ώστε τα προϊόντα του ελληνικού βούβαλου να τυγχάνουν της θέσης που τους αξίζει στην αγορά». Υπογράμμισε επίσης πως ο ελληνικός βούβαλος, με τη μακρά ιστορική του παρουσία στη χώρα, «αποτελεί ένα πολύτιμο στοιχείο της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» (key002).
Το ερευνητικό έργο «Quality Bubalis»
Το έργο «Quality Bubalis» είχε διάρκεια δύο ετών και προϋπολογισμό περίπου 300.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Εταίροι του έργου ήταν τα Εργαστήρια Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων του ΔΙΠΑΕ, καθώς και άλλοι οργανισμοί, περιλαμβάνοντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βουβαλοτρόφων Ελλάδας.
Η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτήθηκε με τη συμμετοχή των συντελεστών στη φετινή 13 Zootechnia της ΔΕΘ-Helexpo, όπου διοργανώθηκαν γαστρονομικές επιδείξεις και ενημερωτικές δράσεις σχετικά με τα προϊόντα του ελληνικού βούβαλου.
Ο κύριος στόχος του «Quality Bubalis» ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής κρέατος και γάλακτος από τον ελληνικό βούβαλο, με σκοπό τη διασφάλιση ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών και την ενίσχυση της εμπορικότητάς τους. «Το βουβαλίσιο κρέας, ανάμεσα στα κόκκινα κρέατα, είναι πιο υγιεινό με υψηλή βιολογική αξία», σημείωσε ο κ. Λυμπερόπουλος, τονίζοντας τα χαμηλά επίπεδα θερμίδων και χοληστερόλης του κρέατος αυτού.
Απώτερος στόχος του έργου, η στήριξη της βουβαλοτροφίας
Η στήριξη της βουβαλοτροφίας και η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών ήταν από τους κύριους στόχους του έργου «Quality Bubalis». Ο κ. Λυμπερόπουλος επεσήμανε την αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων του ελληνικού βούβαλου, η οποία καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρεμβάσεων σε επίπεδο εκμετάλλευσης και παραγωγικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκαν οι συνθήκες εκτροφής και σχεδιάστηκαν βελτιώσεις για τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων.
«Απώτερος στόχος μας είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας της εκτροφής του ελληνικού βούβαλου», υπογράμμισε ο κ. Λυμπερόπουλος, αναφέροντας τους άξονες εστίασης που περιλαμβάνουν αξιολόγηση ποιότητας κρέατος και παραγωγή προϊόντων με σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τα κύρια αποτελέσματα του έργου
Από τις φυσικοχημικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψε ότι «οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στα δείγματα κρέατος δεν ήταν στατιστικά σημαντικές». Ο κ. Λυμπερόπουλος επεσήμανε επίσης ότι «το βουβαλίσιο κρέας υπερέχει του μοσχαρίσιου όσον αφορά στο προφίλ των λιπαρών οξέων».
Στην παραγωγή, οι εκτροφείς χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Τα οφέλη για τον καταναλωτή
Τα προϊόντα του βούβαλου αξίζουν αναγνώριση, καθώς διαθέτουν ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλή θρεπτική αξία. Ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε την αυξανόμενη αποδοχή τους, επισημαίνοντας ότι προσφέρουν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις που συνδέονται με την τοπική κληρονομιά.
Κοντά στα 6000 τα εκτρεφόμενα βουβάλια πανελλαδικά
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, Τρύφωνας Γιαντσίδης, δήλωσε ότι ο κλάδος έχει ανακάμψει, με τον αριθμό των εκτρεφόμενων βουβαλιών να φτάνει κοντά στα 6000. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε προγράμματα διατήρησης και υποστήριξης της εκτροφής.
Ο κ. Γιαντσίδης τόνισε τη σημασία της δημιουργίας περισσότερων μεταποιητικών μονάδων και της στήριξης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ