Η Χαλκιδική κατατάσσεται πρώτη σε πανελλαδικές καταγγελίες για ελέγχους σε παραλίες και αιγιαλό.

Η Χαλκιδική αναδεικνύεται στην κορυφή ανάμεσα στις 7 περιοχές της χώρας που έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες καταγγελίες για ελέγχους σε παραλίες και αιγιαλό σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Ιούλιος απέφερε περισσότερους από 10.000 ελέγχους σχετικά με καταγγελίες πολιτών για παραλίες και αιγιαλό, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, διεξήχθησαν πάνω από 5.000 έλεγχοι καταγγελιών σε όλη τη χώρα. Συνολικά, ελέγχθηκαν πάνω από 1.100 επιχειρήσεις, ενώ στην τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους δημοτικούς φορείς σε πάνω από 290 επιχειρήσεις. Οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προέρχονται κυρίως από την εφαρμογή MyCoast και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων πολιτών στις αντίστοιχες Κτηματικές Υπηρεσίες.

Η εικόνα που προκύπτει από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενα έτη, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις παραλίες συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς και το αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, οι έλεγχοι αποκάλυψαν αρκετές παραβάσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από την ανεπάρκεια ανάρτησης πινακίδων έως παραβιάσεις του χώρου με υπερβάσεις από ομπρελοκαθίσματα και άλλες κατασκευές, καθώς και περιπτώσεις αυθαιρέτων καταλήψεων χωρίς συμβάσεις παραχώρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Συνολικά, τα επιβληθέντα πρόστιμα έχουν υπερβεί το 1.150.000 ευρώ, με συνεχιζόμενη διαδικασία επιβολής και στους υπόλοιπους ελέγχους.

Επισημαίνεται ότι οι 7 περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι:

Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.873 καταγγελίες, από τις οποίες οι 234 την τελευταία εβδομάδα. Ελέγχθηκαν 19 παραλίες και 148 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 8 παραλίες και οι 53 επιχειρήσεις μόλις την τελευταία εβδομάδα. Για πρώτη φορά, σε τόσο σύντομο χρόνο, έχουν ελεγχθεί όλες οι πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής από κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας με τη βοήθεια της αστυνομίας, ορισμένες μάλιστα περισσότερες από μία φορά. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούν νέες που υποβλήθηκαν μετά τις αυτοψίες και είναι κυρίως ανώνυμες.

– Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες, εκ των οποίων 1.157 την τελευταία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε 20 παραλίες και 58 επιχειρήσεις της περιοχής, αναγνωρίστηκαν 12 παραβάσεις και επιβλήθηκε αντίστοιχος αριθμός διοικητικών μέτρων.

– Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 873 καταγγελίες. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε ελέγχους σε 6 παραλίες και 35 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.

– Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 754 καταγγελίες, 591 από τις οποίες την τελευταία εβδομάδα. Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 14 παραλίες και 25 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις.

– Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες παρουσίασαν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών, με σχεδόν 450 καταγγελίες ελεγμένες. Π.χ., στην Πάρο ελέγχθηκαν σχεδόν όλες οι καταγγελίες μέσω αυτοψιών σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου. Μόνο μία παράβαση εντοπίστηκε στην παραλία Κολυμπήθρες, και η Κτηματική Υπηρεσία προχώρησε σε απαραίτητα διοικητικά μέτρα και πρόστιμο 51.000 ευρώ. Στην παραλία Αγία Άννα Καλαφάτη στη Μύκονο, ύστερα από αυτοψία, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 190.000 ευρώ.

– Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 352 καταγγελίες, εκ των οποίων 27 την τελευταία εβδομάδα. Υπό τον έλεγχο 4 παραλιών και 6 επιχειρήσεων, επιβλήθηκαν 5 διοικητικά μέτρα.

– Χανιά: Εξετάστηκαν συνολικά 199 καταγγελίες. Σε ελέγχους που έγιναν σε 7 παραλίες και 19 επιχειρήσεις, παρατηρήθηκαν 8 παραβάσεις και είναι σε διαδικασία η επιβολή διοικητικών μέτρων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος ο αριθμός των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας έχει ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχει συμβάλει στην αύξηση συμμετοχής των επιχειρηματιών, επιτρέποντας τους να συμμετέχουν με όρους διαφάνειας.

Αρχικώς, προβλεπόταν μέχρι 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, ενώ ο τελικός αριθμός υπερέβη τις 1.800 (περίπου 1.650 επιτυχείς και 150 άγονες). Η διαδικασία έχει επιτρέψει τη χρήση περισσότερων τμημάτων άμμου και παραλίας συγκριτικά με προηγούμενα έτη, υπό τη νέα νομιμότητα.

Οι περίπου 150 ηλεκτρονικές δημοπρασίες που κρίθηκαν άγονες αφορούν σε παραχωρήσεις, για τις οποίες είτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον είτε ο επιτυχών υποψήφιος υπαναχώρησε. Αυτές οι περιπτώσεις παρατηρούνται αραιά και δεν πλήττουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής, καθώς άλλες υφιστάμενες παραχωρήσεις βρίσκονται στις ίδιες παραλίες.

Τέλος, ο αριθμός των άμεσων συμβάσεων από όμορες επιχειρήσεις φέτος είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί, με πάνω από 2.300 μισθωτήρια. Αυτό οφείλεται στην κατανόηση των επιχειρήσεων σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που υπαγορεύει την αίτηση παραχώρησης για τμήματα που νωρίτερα δεν ζητήθηκαν.

Οι έλεγχοι αναμένονται να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο εγγύς μέλλον, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες, αλλά και σε αυτές με σημαντικές επώνυμες καταγγελίες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading