Η άσκηση με εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μνήμη και την αντίληψη ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή, όπως προκύπτει από πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στο Κέντρο Ημέρας «Αγία Ελένη» της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.
Σύμφωνα με τη φιλόλογο-ψυχολόγο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Ράνια Χατζηρούμπη, η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης, το οποίο απευθύνεται σε άτομα με διάγνωση ήπιας νοητικής διαταραχής. Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες: η πειραματική ομάδα, που παρακολούθησε 24 ωριαίες συνεδρίες για 6 μήνες, και η ομάδα ελέγχου, που δεν συμμετείχε σε καμία παρέμβαση.
Οι συγκρίσεις μεταξύ των ομάδων έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα κωδικοποίησης και συγκράτησης νέων λεκτικών πληροφοριών. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις πριν και μετά την παρέμβαση, φάνηκε ότι υπήρξε βελτίωση στην εργαζόμενη μνήμη και την οπτικοχωρική αντίληψη. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου παρουσίασε επιδείνωση στην οπτική επεισοδιακή μνήμη 6 μήνες μετά την αρχική εξέταση.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η επιλογή των Αρχαίων Ελληνικών έγινε με γνώμονα την πνευματική άσκηση που προσφέρουν, καθώς διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο και απαιτούν μάθηση και κατανόηση σύνθετης συντακτικής δομής. Επιπλέον, τα κείμενα εμπλουτίζουν τους συμμετέχοντες με ανθρωπιστικά νοήματα και ηθικές αξίες, ενισχύοντας την αίσθηση της ταυτότητας.
Η έρευνα διεξάγεται από το 2020 και συνεχίζεται, με στόχο τη μεταβίβαση της ωφέλειας στη καθημερινή λειτουργικότητα. Η νοητική εξασθένηση επηρεάζει τη γλωσσική ικανότητα, και η εκμάθηση ξένης γλώσσας απαιτεί συνεργασία πολλών νοητικών λειτουργιών.
Η συμμετοχή στις ομάδες ήταν περιορισμένη, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις επιδόσεις των συμμετεχόντων στα αρχαία ελληνικά κατά τη σχολική τους ζωή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer στην Θεσσαλονίκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ