Η Ελλάδα είναι πλέον ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τη δήλωση αυτή έκανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια του 8ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η κα Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία έξι χρόνια στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων, αποτυπώνοντας τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή, με έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Η ενεργειακή στρατηγική της χώρας καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα έναν νευραλγικό κόμβο στον ενεργειακό τομέα για τα επόμενα χρόνια.
Η υφυπουργός τόνισε τη σημασία των υποδομών που αναπτύσσονται, όπως ο TAP και τα LNG, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει από το 2019, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση της χώρας ως εξαγωγέα καθαρής ενέργειας το 2024.
Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γίνει παγκόσμια ηγέτιδα στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών στην ηλεκτροπαραγωγή. Έχουμε καταφέρει να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 2000.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019, φτάνοντας τα 14,3 γιγαβάτ, με σημαντική συμμετοχή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις στέγες των νοικοκυριών.
Η κ. Σδούκου τόνισε ότι έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές και δίκτυα, και για το 2024 αναμένονται επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους δήμους και τους πολίτες.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο στην ηλεκτροκίνηση, με δραματική αύξηση του αριθμού των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των σημείων φόρτισης στη χώρα.
Η υφυπουργός κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη συγκράτησης του ενεργειακού κόστους, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κοινωνία και η οικονομία, και επισημαίνοντας τα οφέλη από τις στρατηγικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Αναγνώρισε επίσης ότι απαιτείται επιπλέον εργασία για τη διατήρηση της πτώσης των τιμών και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ενώ επισήμανε τη διαφορά της πολιτικής πρότασης της τρέχουσας κυβέρνησης σε σχέση με την αντιπολίτευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ