Η Ελλάδα και η Γερμανία αποτελούν αξιόπιστους εταίρους ο ένας για τον άλλον, τόνισε η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Μόνικα Φρανκ, μιλώντας στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας.
«Ζούμε και πάλι σε δύσκολους, απειλητικούς καιρούς που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ζήσουμε. Ενόψει της σημερινής κατάστασης, τι νόημα έχει για εμάς σήμερα ο εορτασμός της γερμανικής επανένωσης; Όταν σκεφτόμουν αυτό το ερώτημα, μου ήρθε στο μυαλό η διαφορά μεταξύ ενότητας και σύμπνοιας. Σύμπνοια στις θεμελιώδεις αξίες που μας ενώνουν και υπεράσπιση αυτών των αξιών: δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά, αυτή η θεμελιώδης συμφωνία και η δράση είναι απαραίτητες για να είμαστε από κοινού δυνατοί στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι ενωμένες σε αυτό και αποτελούν αξιόπιστους εταίρους ο ένας για τον άλλον.», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φρανκ.
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, επισήμανε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις εδώ είναι ιδιαίτερα στενές και αξιόπιστες και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλοί Έλληνες προσκεκλημένοι (σ.σ. στην εκδήλωση) που ζούσαν πολλές δεκαετίες στη Γερμανία και ίσως έχουν δύο πατρίδες στην καρδιά τους».
Η κ. Φρανκ αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, εξηγώντας πως η επανένωση της Γερμανίας πριν από 34 χρόνια και η δημιουργία μιας σημαντικά μεγαλύτερης Γερμανίας «ήταν σίγουρα το πιο καθοριστικό γεγονός της μεταπολεμικής περιόδου, όχι για την ίδια τη Γερμανία, αλλά για την Ευρώπη και είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων».
«Ο Ψυχρός Πόλεμος», συνέχισε η Γερμανίδα γενική πρόξενος, «θεωρήθηκε ότι είχε ξεπεραστεί και μια εποχή αισιοδοξίας και νέων ελπίδων ξημέρωσε».
Με αφορμή, δε, την παρουσία του δημάρχου της Λειψίας Burkhard Jung στην εκδήλωση, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η γερμανική αυτή πόλη «στη Γερμανική Ειρηνική Επανάσταση», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στην ομιλία της, η κ. Φρανκ δεν παρέλειψε επίσης ν’ αναφερθεί και στους στενούς προσωπικούς δεσμούς της με την Ελλάδα καθώς έζησε στην Αθήνα ως μικρό παιδί, όπου και φοίτησε στο γερμανικό σχολείο, ενώ από το 2016 έως το 2020 εργάστηκε στην πρεσβεία στην Αθήνα και από τις αρχές Αυγούστου είναι επίσημα διαπιστευμένη από την ελληνική κυβέρνηση ως γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Η κ. Φρανκ αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της Γερμανικής Σχολής, του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, του Ιδρύματος Heinrich Böll, του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανόγλωσσων Θεσσαλονίκης στις διαρκείς και αξιόπιστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε ακόμη όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τις ευχαριστίες δεν έλειψαν και οι αναφορές στο έργο των επίτιμων προξένων της Γερμανίας στην Ηγουμενίτσα και στον Βόλο, αλλά και στον Walter Bachsteffel. «Αυτό που διαμορφώνουμε εδώ μαζί δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα κομμάτι της Ευρώπης μας, όπως την ξέρουμε και θέλουμε να τη διατηρήσουμε για τα παιδιά μας», σημείωσε η κ. Φρανκ.
Προτού καλέσει στο βήμα τον δήμαρχο Λειψίας για έναν χαιρετισμό, και με αφορμή και την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, στην εκδήλωση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων, που μετρά ήδη σαράντα χρόνια. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη δέσμευσή σας στην ελληνογερμανική φιλία στο πλαίσιο της σαραντάχρονης πλέον αδελφοποίησης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λειψίας», είπε.
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Λειψίας Burkhard Jung αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- σε τρία σημαντικά χρονικά ορόσημα: τα 40 χρόνια από την αδελφοποίηση Λειψίας-Θεσσαλονίκης, τα 35 χρόνια της Ειρηνικής Επανάστασης στη Γερμανία και τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και προέτρεψε «να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, που είναι: δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη στην Ευρώπη».
Στους στενούς δεσμούς της Θεσσαλονίκης με τη Λειψία αλλά και στη σημασία της ενωμένης Ευρώπης αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. «Υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος: η ενωμένη Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης, ο οποίος είχε υποδεχτεί το πρωί, στο δημαρχείο, τον κ. Jung και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία από τη Λειψία.
Τη βραδιά έντυσαν με ήχους ξεχωριστούς δύο μουσικά σχολεία -από τη Λειψία και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του διπλωματικού σώματος, των στρατιωτικών, αστυνομικών και θρησκευτικών αρχών, του επιχειρηματικού κόσμου κ.ά.