Η Ελλάδα στην αιχμή της διαστημικής τεχνολογίας με την Hellas Sat

Η Ελλάδα στην αιχμή της διαστημικής τεχνολογίας με την Hellas Sat

Εντυπωσιακή ανάπτυξη γνωρίζει ο κλάδος της διαστημικής τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, με την εκτόξευση του να έχει προκληθεί και από τις σημαντικές καινοτομίες που έχει φέρει η δυναμική των ιδιωτικών εταιρειών. Εταιρείες που εργάζονται συνδυαστικά με τις χώρες τους για την κατάκτηση νέων διαστημικών τεχνολογικών οριζόντων. Ιδιαίτερα στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών, η ελληνική διαστημική θέση στον ουρανό είναι ζηλευτή ακόμη και από μεγάλες οικονομικά χώρες, καθώς λειτουργούν δύο δορυφόροι.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που έχει δορυφόρους, όταν πολλές μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αναζητούν τρόπους να έχουν δικούς τους δορυφόρους», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, μιλώντας με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, Πρακτορείο 104.9FM. «Όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμόζονται πρώτα στο Διάστημα, μετά στην Άμυνα και μετά στην καθημερινότητα», πρόσθεσε.

«Συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχει μόνο η Γαλλία με τους δορυφόρους Eutelsat, το Λουξεμβούργο με τον Luxembourg Space Agency (LSA), η Ισπανία με τον Οργανισμό Hispasat και η Ελλάδα με την Hellas Sat στην Ευρώπη. Η ύπαρξη της Hellas Sat σημαίνει και σημαντική τεχνογνωσία για την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου δεκάδες ειδικοί επιστήμονες έχουν δουλειά με σημαντική εξειδίκευση, κάτι που δεν έχουν χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία. Είναι μεγάλο ατού μιας χώρας να βρίσκεται σε τέτοια θέση, καθώς δεν μπορείς σε δύσκολες εποχές να ξέρεις ποιοι θα είναι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί» τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Για να είναι η χώρα σε μια τέτοια θέση, προηγήθηκαν εξελίξεις σε βάθος χρόνου. «Στην Ελλάδα, η συζήτηση για το Διάστημα ξεκίνησε το 1993 με την ίδρυση της πρώτης Επιτροπής Διαστήματος, ενώ στην Κύπρο το 1994 με την ίδρυση της Κυπριακής Επιτροπής Διαστήματος. Αυτές οι ομάδες ήταν η βάση για την αδειοδότηση της Hellas Sat το 2001» εξιστόρησε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Η Ευρώπη και η επόμενη ημέρα στο Διάστημα

«Η Ευρώπη πρέπει να δίνει μάχη για να είναι στην αιχμή των διαστημικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων νέων εξελίξεων όπως η χρήση της κβαντικής κωδικοποίησης και των κβαντικών υπολογιστών» εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, τονίζοντας ότι ο νέος δορυφόρος που σχεδιάζεται θα διαθέτει στοιχεία τεχνολογικής αιχμής. «Προχωράμε για τον νέο δορυφόρο, ο οποίος θα διαθέτει οπτικές επικοινωνίες. Αυτές είναι ασφαλείς και ταχύτατες, επιτρέποντας τη μεταφορά πληροφοριών σε όγκο terabit» ανέφερε.

Όσον αφορά την εξέλιξη της διαστημικής τεχνολογίας, ο κ. Πρωτοπαπάς συμπλήρωσε ότι απαιτείται μια διαστημική κουλτούρα, διαφορετική από την κερδοσκοπική κουλτούρα των επιχειρήσεων. «Η διαστημική τεχνολογία είναι σήμερα κορυφαία και αποτελεί μια ύψιστη τεχνολογία που εφαρμόζεται παράλληλα με τη στρατιωτική τεχνολογία» κατέληξε.

Loading