Η καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκτάσεις ρυζιού στη χώρα ανέρχονται σε 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 270.000 τόνους στο ρύζι με φλοιό ή στους 150.000 τόνους «καθαρού» ρυζιού. Υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγωγών, οι οποίοι φτάνουν έως και τους 10.000.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία.
«Πέρυσι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 10%. Φέτος, μπορεί να αυξηθούν έως και 15%», δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, Γιάννης Αρναουτέλης, επισημαίνοντας ότι «για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε επάρκεια νερού».
Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την καλλιέργεια, καθώς οι λιγοστές βροχές και χιονοπτώσεις δεν επαρκούν για τις ανάγκες της παραγωγής.
Το 70% της παραγωγής της χώρας βρίσκεται στη Μακεδονία, όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν ελλείψεις νερού λόγω της διαχείρισης των ποταμών από γειτονικές χώρες.
Εξάγονται τα 2/3 της παραγωγής
Οι χώρες του εξωτερικού προτιμούν την υψηλή ποιότητα του ελληνικού ρυζιού, προορισμός των 2/3 της συνολικής παραγωγής.
Κύριοι προορισμοί είναι οι χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου, η Πολωνία, η Τουρκία και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Αν και η καλλιέργεια αναπτύσσεται, υπάρχουν δυσκολίες όπως η έλλειψη νερού και οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Η τιμή του ρυζιού είναι επίσης σημαντική, καθώς οι ελληνικές παραγωγές ανταγωνίζονται παραδοσιακές χώρες καλλιέργειας όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Η αυστηρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με φυτοφάρμακα απαιτεί από τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν πιο ήπια προϊόντα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος και να επηρεάσει την παραγωγή.
Η σύσταση της Διεπαγγελματικής για το Ρύζι έχει φέρει πιο κοντά την παραγωγή με τη μεταποίηση, προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ