Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο τον «μπαξέ» της Ευρώπης, αλλά έχει αναδειχθεί σε μια μετρήσιμη και ισχυρή δύναμη στην αγορά των 20 δισ. ευρώ του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τονίζει η Δρ. Ελένη Μαλούπα, γεωπόνος εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών, ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ και το 80% της βαλκανικής χλωρίδας. Η Δρ. Μαλούπα εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Βοτανικοί Κήποι μπορούν να λειτουργήσουν ως τα θησαυροφυλάκια της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη θεσμοθέτηση της εκτός τόπου διατήρησης των Ελληνικών Αυτοφυών Ειδών και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Βοτανικών Κήπων. Επίσης, τονίζει τη σημασία του Βοτανικού Βαλκανικού Κήπου Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) ιδιαίτερα εν μέσω της κλιματικής κρίσης, που απειλεί την ύπαρξη ειδών.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από την συνεχώς αυξανόμενη αγορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και παράλληλα να διαφυλάξει και να διασώσει τις ποικιλίες που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές της.

Η εκτός τόπου διατήρηση είναι κρίσιμη για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Η Δρ. Μαλούπα τονίζει τη σημασία της διατήρησης εκτός του φυσικού περιβάλλοντος μέσω Βοτανικών Κήπων και Τραπεζών σπερμάτων, διαδικασία που σχετίζεται με εθνικούς νόμους και στρατηγικές. Εξηγεί ότι η συλλογή αντιπροσωπευτικού γενετικού υλικού από όλη την Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Αυτό το όραμα, όπως αναφέρει, την οδήγησε στη δημιουργία του ΒΒΚΚ το 2001, το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 310 στρεμμάτων και διατηρεί πάνω από 4.000 κωδικούς αυτοφυών ειδών. Η Δρ. Μαλούπα επισημαίνει την επιτυχία που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην προστασία και αξιοποίηση της φυτικής βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Ο ΒΒΚΚ έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ο Μητροπολιτικός Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων βοτανικών κήπων που θα διαφυλάττουν τοπικά σημαντικό γενετικό υλικό.

Με την ένταση της κλιματικής κρίσης, η ανάγκη για τη διατήρηση του φυτικού μας υλικού καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, τονίζει η Δρ. Μαλούπα.

Loading

Play