Η Ελλάδα στο προσκήνιο της απορροφητικότητας του Ταμείου Ανάκαμψης και η Τεχνητή Νοημοσύνη ως προτεραιότητα

Η Ελλάδα στο προσκήνιο της απορροφητικότητας του Ταμείου Ανάκαμψης και η Τεχνητή Νοημοσύνη ως προτεραιότητα

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την απορροφητικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι εφόσον ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος, ενδέχεται η Ευρώπη να προχωρήσει σε μια δεύτερη ανακατανομή πόρων. «Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το δεύτερο σε προϋπολογισμό στο Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την απορροφητικότητα. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι το έργο της ψηφιοποίησης, στο οποίο μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε φτάσει στο 30%, σε σύγκριση με το 14% σήμερα. Πολλές συμβάσεις ξεκινούν τώρα και οι εξελίξεις δεν θα είναι γραμμικές αλλά εκθετικές. Σίγουρα με τα αιτήματα πληρωμών θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, αλλά με άλλες χώρες που είναι πιο πίσω», εξήγησε ο Παπαστεργίου.

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι για να διεκδικήσει η Ελλάδα ένα δεύτερο πακέτο πόρων, «πρέπει να τα πάμε καλά στο πρώτο». Ωστόσο, κάποιες χώρες δεν διαπρέπουν, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα των κρατών του ευρωπαϊκού Βορά, τα οποία δεν θεωρούσαν απαραίτητο το Ταμείο Ανάκαμψης. «Εμείς πηγαίνουμε πολύ καλά στο πρώτο Ταμείο και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα το πετύχουμε στο 100%. Είμαστε στο 51%, μία από τις πέντε πρώτες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν χώρες με μόλις 20%. Αν φτάσουμε στο ενάμιση χρόνο και έχει μείνει αδιάθετο το ένα τρίτο των κονδυλίων στην Ευρώπη, το επιχείρημα των Βόρειων θα είναι ‘αφού δεν μπορείτε να απορροφήσετε τα χρήματα, γιατί θέλετε κι άλλα;’. Γι’ αυτό δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη συνειδητοποίησης από τις ευρωπαϊκές χώρες ότι έχουν χάσει ένα πρώτο κύμα ευκαιριών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας την εισαγόμενη τεχνολογία. «Η Ευρώπη δημιουργεί τώρα τις δικές της υποδομές και θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για αυτό. Η χρήση έτοιμων γλωσσικών μοντέλων δεν είναι η λύση. Πρέπει να διερευνήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρώπη για τη δημιουργία υποδομών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα αποτελέσει την «καρδιά» της ανάπτυξης της ΤΝ στη χώρα.

Ο κίνδυνος η Ευρώπη να μετατραπεί σε τρίτο κόσμο

Ο Γεωργιάδης επισήμανε τον κίνδυνο η Ευρώπη να αναστραφεί σε τρίτο κόσμο αν δεν εξισορροπήσει την ανάπτυξη της ΤΝ με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού. «Η Ευρώπη πηγαίνει υπερβολικά φοβικά και συντηρητικά σε αυτό το θέμα, γεγονός που την κρατά πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», πρόσθεσε. «Οι δυνατότητες της ΤΝ στον τομέα της υγείας είναι αδιανόητες», επισήμανε, αναφέροντας ότι υλοποιούνται μεγάλα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Ο Χρήστος Ταραντίλης, συντονιστής της συζήτησης, τόνισε τις «κατακλυσμιαίες αλλαγές» που φέρνει η ΤΝ, αναφέροντας ότι το 2023 επενδύθηκαν παγκοσμίως περίπου 150 δισ. ευρώ στην ΤΝ, ποσό που αναμένεται να φτάσει τα 1,9 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, και αν αναπτύξουμε τις ψηφιακές υποδομές και προσελκύσουμε ταλέντο, θα διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο διεθνώς», δήλωσε.

Στον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Πολιτείας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου η τεχνολογία και η καινοτομία να απαντούν στις ανάγκες και ανησυχίες των ανθρώπων.

©

Loading