Οι Έλληνες εικαστικοί του 19ου και 20ου αιώνα συναντούν την αρχαία ελληνική τέχνη στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας

Οι Έλληνες εικαστικοί του 19ου και 20ου αιώνα συναντούν την αρχαία ελληνική τέχνη στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας

 Μια νέα πρωτότυπη συνεργασία, με ιδιαίτερο πολιτιστικό βάρος, ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και την Τράπεζα της Ελλάδος, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ με κάθε επισημότητα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία στελεχών της κεντρικής τράπεζας της χώρας, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου και του δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη, με σύσσωμες τις τοπικές αρχές και την παρουσία πλήθους πολιτών, που γέμισαν την κεντρική αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας.

   Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια μεγάλη και σημαντική πρόκληση, που αναδεικνύει τη δυναμική δυο φορέων, η οποία παρουσιάζεται μέσα από τη νέα έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας με θέμα: «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας». Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα περιήγηση μέσα από έργα τέχνης της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνάντηση με αρχαιότητες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.

   Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν εκτός Αθηνών σημαντικά εικαστικά έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών του 19ου και του 20ού αιώνα (όπως των Μ. Αξελού, Γ. Ιακωβίδη, Γ. Τσαρούχη, Ν. Γύζη, Β. Κατράκη, Κ. Βολονάκη, Α. Προσαλέντη, Ν. Λύτρα, Γ. Χαλεπά κ.α.), ορισμένα μάλιστα βγαίνουν και για πρώτη φορά και εκτός του μουσείου της Τραπέζης, προκειμένου να ταξιδέψουν στην ελληνική περιφέρεια ώστε οι πολίτες να μπορούν να τα θαυμάσουν από κοντά.

   Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολιτιστικών ανταλλαγών, που ενθαρρύνει και επιθυμεί το υπουργείο Πολιτισμού. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη «γενναιοδωρία» της Τραπέζης της Ελλάδος να δανείσει ορισμένα από τα σημαντικά έργα της συλλογής της σε μια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Επίσης, μίλησε για ένα τολμηρό εγχείρημα από μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, καθώς όπως σημείωσε «οι άνθρωποι εδώ τόλμησαν κάτι, που δεν είναι αυτονόητο ότι τολμά κάθε Εφορεία».

   Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη ιστορική πορεία της Καβάλας μέσα στο διάβα των αιώνων σημειώνοντας «η Καβάλα, με το μέτωπό της στραμμένο προς τη θάλασσα, έχει μια ζηλευτή αρετή, προσαρμόζεται στοχαστικά στις αλλαγές των εποχών, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο μέλλον». Σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση που φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας παρουσιάζει έργα σημαντικών δημιουργών που τα χωρίζουν αιώνες αλλά τα ενώνει η τέχνη. Υπογράμμισε επίσης ότι ο «διάλογος» ανάμεσα στα έργα της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος και των αρχαιολογικών ευρημάτων «μας κάνει να δούμε την τέχνη με μια πιο ευέλικτη ματιά».

   Στόχος της τέχνης είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους

   Αναφερόμενη στην έκθεση, η υπουργός δήλωσε ότι είναι ένας μοναδικός τρόπος κατά τον οποίο «γεφυρώνονται διαχρονικά οι αξίες του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού και χρωστάμε χάρη σε όσους δούλεψαν 18 μήνες για να τη χαρούμε όλοι εμείς απόψε», ευχαριστώντας μεταξύ άλλων τόσο την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

   Ο Παναγιώτης Παναγάκης, διευθυντής του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ιστορίας της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στους σκοπούς και τις δράσεις του Κέντρου σημειώνοντας ταυτόχρονα με έμφαση τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος αυτής της νέας συνεργασίας. Σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ένας τόσο μεγάλος όγκος εκθεμάτων ταξιδεύει εκτός του κέντρου και τόνισε ότι στόχος της τέχνης είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους κι αυτό επιτυγχάνεται με το να βγαίνουν τα έργα τέχνης από τις κλειστές αίθουσες και να συναντούν τους φιλότεχνους. Επισήμανε ακόμα ότι η έκθεση αυτή αποτέλεσε την πρώτη πολιτιστική συνεργασία της Τραπέζης της Ελλάδος με το Υπουργείο Πολιτισμού. 

   Η εξαιρετική συνδρομή του αρχαιολόγου Μιχάλη Λυχούνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και της επιμελήτριας της έκθεσης, ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου από το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ έφεραν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

   Από τις 5 Δεκεμβρίου 2019 έως και 1 Μαρτίου 2020 περισσότερα από 70 εικαστικά έργα τέχνης από τη μεγάλη συλλογή του μουσείου της Τραπέζης της Ελλάδας θα συνυπάρξουν μαζί με τα αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαιολογικού μουσείου της Καβάλας, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία όπως την αποτύπωσαν οι νεότεροι σύγχρονοι δημιουργοί αλλά και οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play