Η ελληνική γλώσσα και η αγάπη του David W. Holton για την Ελλάδα

Η ελληνική γλώσσα και η αγάπη του David W. Holton για την Ελλάδα

Το καλοκαίρι, μετά το πρώτο έτος των σπουδών μου, ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επισκέφτηκα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, και έμαθα λίγα νέα ελληνικά. Αλλά ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για μένα, ένας διαφορετικός κόσμος. Με μία λέξη, ερωτεύτηκα την Ελλάδα, τα τοπία, το φαγητό, τον σημερινό πολιτισμό της και τους φιλόξενους Έλληνες, που γνώρισα στο ταξίδι μου αυτό. Αυτό, όμως, που με ενδιέφερε ιδιαίτερα ήταν η γλώσσα, δηλαδή η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χόλτον δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, παρά τη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Γνωστοποιεί, μάλιστα, ότι ένα νέο τμήμα στο Εδιμβούργο θα καρποφορήσει, χάρη σε μια σημαντική χορηγία, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχει άνθιση στις νεοελληνικές σπουδές. Για την εξέλιξη της ίδιας της ελληνικής γλώσσας παρατηρεί ότι «όπως κάθε άλλη γλώσσα, αλλάζει για να ανταποκριθεί σε νέες συνθήκες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge David W. Holton στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερώτηση: Ποια ήταν η πρώτη σας «επαφή» με την ελληνική γλώσσα και πώς αποφασίσατε να αφιερώσετε την ακαδημαϊκή σας καριέρα σε αυτή; Τι σας συναρπάζει -προσωπικά- στην ελληνική γλώσσα;

Απάντηση: Στο σχολείο άρχισα να μαθαίνω αρχαία ελληνικά, όταν ήμουν 16 χρονών. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι γλώσσες και αποφάσισα να ειδικευτώ στις αρχαίες γλώσσες: λατινικά και ελληνικά. Επομένως μπήκα στο πανεπιστήμιο, με σκοπό να σπουδάσω την κλασική φιλολογία. Την επόμενη χρονιά είχα τη δυνατότητα να αλλάξω το αντικείμενο του πτυχίου μου από κλασικές σπουδές σε μεσαιωνικά και νέα ελληνικά. Και ποτέ δεν μετάνιωσα την απόφασή μου.

Ερ.: Τα προγράμματα ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια εκτός της Ελλάδας θα λέγατε ότι παραμένουν «ζωντανά» και ενεργά; Έχει μειωθεί η δραστηριότητα τους σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες;

Απ.: Είναι αλήθεια ότι πτυχιακά προγράμματα στα Νέα Ελληνικά έχουν κλείσει σε αρκετά πανεπιστήμια, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε ελλείψει φοιτητών. Στη Μεγάλη Βρετανία, μόνο η Οξφόρδη προσφέρει πτυχίο που συμπεριλαμβάνει Νέα Ελληνικά. Στο Κέιμπριτζ διδάσκονται ακόμα τα Νέα Ελληνικά ως μάθημα επιλογής με μεγάλη επιτυχία.

Ερ.: Πιστεύετε ότι η ελληνική γλώσσα και γενικότερα οι ελληνικές σπουδές παραμένουν ελκυστικές για τους φοιτητές εκτός της Ελλάδας;

Απ.: Ναι, αλλά σημειωτέον ότι το περιεχόμενο των προγραμμάτων έχει αλλάξει, διευρυνθεί δηλαδή. Οι νεοελληνικές σπουδές σήμερα συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, αλλά και τον κινηματογράφο, την κοινωνία, το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο.

Ποιος είναι ο David W. Holton

Ο David W. Holton είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου δίδαξε Νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα από το 1981 έως το 2013. Είναι ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους νεοελληνιστές και γλωσσολόγους με καθοριστική συμβολή στη μελέτη της δημώδους γραμματείας και ειδικότερα των έργων της Κρητικής Αναγέννησης.

Loading