Η ελληνική κυβέρνηση σε αναμονή για το μεταναστευτικό μετά την πτώση του Άσαντ

Η ελληνική κυβέρνηση σε αναμονή για το μεταναστευτικό μετά την πτώση του Άσαντ

Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό, μετά την αλλαγή της κατάστασης στη Συρία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στο Thessaloniki Summit που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και το Φόρουμ των Δελφών.

«Μέχρι στιγμής, η πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ δεν έχει οριστικοποιήσει κάποιες τάσεις στις προσφυγικές ροές και δεν έχουμε έξαρση ροών ούτε τάση επιστροφής προσφύγων», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ έχει παγώσει τη διαδικασία απονομής ασύλου. «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε παγώσει την έκδοση αποφάσεων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δέχονται αιτήσεις και διεξάγουν συνεντεύξεις, αλλά δεν εκδίδονται αποφάσεις μέχρι να παγιωθούν τα νέα δεδομένα.

«Περιμένουμε τα νέα δεδομένα προκειμένου, αν χρειαστεί, να μεταβάλλουμε τη στάση μας, αλλά αυτό θα γίνει υπό το Ευρωπαϊκό πρίσμα» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Άμεσος αντίκτυπος από την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία παρατηρήθηκε στην Κύπρο, όπου ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι περίπου 1600 Σύριοι απέσυραν το αίτημα ασύλου τους από τον Οκτώβριο, ενώ περισσότεροι από 1000 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών που έχει υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία προέρχεται από τη Συρία» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο Αιγύπτιος πρέσβης στην Ελλάδα, ΄Ομαρ ΄Αμερ Γιουσέφ (Omar Amer Youssef), ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, επισήμανε: «Η Μέση Ανατολή περνάει δύσκολες στιγμές και θα πρέπει, μέσα από ένα πολιτικό όραμα, να βρεθεί μια δίκαιη λύση ειρήνης για την περιοχή. Η Αίγυπτος φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια μετανάστες, πέρσι δεχθήκαμε πάνω από ένα εκατομμύριο Σουδανούς, ενώ συνεχίζουμε τον ρόλο μας να διατηρήσουμε την εκεχειρία στη Γάζα».

Loading

Play