Περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομούν ετησίως από τους λογαριασμούς ενέργειας τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, σύμφωνα με τον Χρήστο Κώνστα, εκτελεστικό γραμματέα της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ). Στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος επιδότησης «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα», 94 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στην αγορά, επιτρέποντας την ενεργειακή αναβάθμιση 68.000 νοικοκυριών και ενισχύοντας 3.100 ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ετήσια παραγωγή των εταιρειών του κλάδου για την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέρχεται σε περίπου 200.000 δεξαμενές και σχεδόν 400.000 συλλέκτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στον κλάδο, καθώς οι εταιρείες αποκτούν και δεύτερη παραγωγική μονάδα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται άμεσα με την πράσινη μετάβαση και τις υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες καθιστούν τα θερμικά ηλιακά συστήματα πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.
Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία, σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύος ηλιακών θερμοσίφωνων, με το ποσοστό εγκατάστασης να φτάνει το 30%-35% των νοικοκυριών. Αν και η επίδοση αυτή είναι υψηλή, παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με την Κύπρο, όπου το ποσοστό ανέρχεται σχεδόν στο 90%.
Ο κ. Κώνστας τόνισε ότι τα προγράμματα του ΥΠΕΝ είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του κλάδου, αλλά τα περιορισμένα χρονοδιαγράμματά τους δημιουργούν προβλήματα. Υπογραμμίζει την ανάγκη για μόνιμα ανοιχτά προγράμματα, καθώς οι πωλήσεις ετησίως υποχωρούν και οι υποψήφιοι πελάτες περιμένουν τις επιδοτήσεις.
Η αξία πωλήσεων του κλάδου εκτιμάται σε 344 εκατ. ευρώ το 2023, ενισχύοντας τη δυνατότητα παραγωγής και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω της βιομηχανίας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΘΗΣ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ