Η ενδοοικογενειακή βία: Η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ και η σημασία των τεχνικών αυτοάμυνας

Η ενδοοικογενειακή βία: Η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ και η σημασία των τεχνικών αυτοάμυνας

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η κύρια αιτία θανάτου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα ποσοστά της να ξεπερνούν εκείνα του καρκίνου και των τροχαίων ατυχημάτων. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η δικηγόρος Αστικού, Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ, Θούλη Παράσογλου, κατά τη διάρκεια δράσης ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η δικηγόρος ανέφερε ότι το 68% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι έγγαμες. Η κοινωνική λειτουργός του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Κουκούτση, επισήμανε ότι η κακοποίηση δεν είναι περιορισμένη, και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Υπογράμμισε τη σημασία της κινητοποίησης της κοινωνίας για τη στήριξη των θυμάτων.

Σύμφωνα με την κ. Παράσογλου, αν και έχει γίνει αρκετή δουλειά τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα παραμένει, καθώς οι υπηρεσίες πρέπει να αντιμετωπίσουν το μετά από την αναφορά ενός περιστατικού. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κλειστές κοινωνίες και τις απομακρυσμένες περιοχές, τις οποίες χρειάζεται να προσπεράσουν ώστε να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη.

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση συναδέλφου της, η οποία βίωσε ενδοοικογενειακή βία και βρήκε την ηρεμία μετά το διαζύγιο. Τόνισε την αυξανόμενη παρουσία περιστατικών βίας στα μέσα ενημέρωσης και τη σημασία των κοινωνικών υπηρεσιών στην υποστήριξη των θυμάτων. Η Περιφέρεια εργάζεται για την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Φιλιππιδάκη, ανέφερε τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υλικής βοήθειας που προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.

Επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας

Κατά τη διάρκεια της δράσης, ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μπέης, ανέφερε ότι οι τεχνικές αυτοάμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των γυναικών. Εξήγησε ότι οι γυναίκες μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αποφεύγουν την βία και να διαχειρίζονται επιθέσεις, χωρίς να απαιτείται σωματική δύναμη. Η εκπαίδευση στην αυτοάμυνα είναι ένα εργαλείο για πολλές γυναίκες που επιθυμούν να κατανοήσουν πώς να προστατευθούν.

Σημείωσε ότι η αυτοάμυνα δεν σχετίζεται με τη σωματική διάπλαση, αλλά με την τεχνική. Αναφέρθηκε στην αύξηση του ενδιαφέροντος των γυναικών για την αυτοάμυνα, που συμπληρώνεται από πιο δυναμικές εκπαιδευτικές επιλογές.

Loading

Play