Ένας γιατρός που στα τέλη του 19ου αιώνα υπηρετεί στην περιοχή του νομού Λαρίσης, καταγράφει περιστατικά από την καθημερινότητα των ασθενών του, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε άθλιες συνθήκες. Το προσωπικό αρχείο του γιατρού, εντελώς τυχαία περιέρχεται σήμερα στην κατοχή του Γιώργου Γκουντή, ο οποίος βασίζεται σ’ αυτήν την αληθινή ιστορία και γράφει το βιβλίο «Ο Κάμπος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρτέον.
Το κοινωνικό ιστορικό μυθιστόρημα, με κάποιες πολιτικές προεκτάσεις της εποχής, διαδραματίζεται το 1881, όταν η Θεσσαλία έχει μόλις προσαρτηθεί στο ελληνικό κράτος και οι Τούρκοι έχουν αποχωρήσει. Κι ενώ όλοι ανέμεναν να λυθεί το τεράστιο θέμα αναδιανομής της γης, δημιουργείται μία σωρεία προβλημάτων γιατί τα «τσιφλίκια» πωλούνται σε πλούσιους Έλληνες της διασποράς.
Η νέα εποχή για τους κολίγους είναι χειρότερη από την προηγούμενη, καθώς οι τσιφλικάδες βάζουν πάνω από όλα την προσπάθεια αύξησης του κέρδους τους και οι συνθήκες ζωής μέσα στα τσιφλίκια είναι απάνθρωπες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί και θάνατοι των κολίγων.
Ο Γιώργος Γκουντής αναφέρεται σε έναν τσιφλικά από τα Φάρσαλα που δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, ανήκοντας στους λεγόμενους δημοκράτες τσιφλικάδες. Αυτοί καταλαβαίνουν ότι για να μπορέσουν να βγάλουν περισσότερο κέρδος, θα έπρεπε να πιάσουν τους κολίγους στο φιλότιμο.
Μέσα σε μία έκδοση 450 σελίδων περιγράφονται οι ανθρώπινες σχέσεις που διαμορφώνονται στο τσιφλίκι, με πρωταγωνιστή τον Νικόλα Δογάνη, τον έμπορο που διεκδικεί το δικό του όνειρο και μια νέα αρχή για τη διαλυμένη οικογένειά του.
Ο Γιώργος Γκουντής, που κατάγεται από τα Τρίκαλα, αναφέρει ότι του πήρε δύο χρόνια να γράψει το βιβλίο, εκ των οποίων τους πρώτους έξι μήνες αφιέρωσε στο διάβασμα για να κατανοήσει την εποχή.
Ενδιαφέρεται να μάθει ο κόσμος για την ταλαιπωρία των κολίγων για πέντε δεκαετίες, καθώς το ζήτημα της αναδιανομής της θεσσαλικής γης είχε ξεκινήσει από τα 1880 και τερμάτισε στα 1930 επί εποχής Βενιζέλου. Τα δεινά αυτών των ανθρώπων πολλαπλασιάζονταν μέρα με τη μέρα, ενώ οι συνθήκες δουλειάς ήταν ολοένα και πιο απάνθρωπες.
Τέλος, ο Γιώργος Γκουντής δεν μετανιώνει για την απόφασή του να παραμείνει στον εκδοτικό οίκο Αρτέον, παρά τις προτάσεις από δύο μεγάλους εκδοτικούς οίκους.