Η επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους μαθητές: ένα ανησυχητικό φαινόμενο

Η επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους μαθητές: ένα ανησυχητικό φαινόμενο

Η ανησυχητική διάσταση της διάδοσης του καπνίσματος στη σχολική κοινότητα ανέδειξαν μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου, μέσα από έρευνα που παρουσίασαν στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα». Οι μαθητές κάλεσαν 229 συμμαθητές τους (81 της Α’ Λυκείου, 73 της Β’ και 75 της Γ’ Λυκείου) να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Στο ερώτημα εάν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ποσοστό 63% των μαθητών της Α’ Λυκείου απάντησε θετικά και αντίστοιχα 52% των μαθητών της Β’ Λυκείου και 59% της Γ’ Λυκείου. Η ηλικία που ήλθαν σε πρώτη επαφή με το τσιγάρο ήταν κυρίως 13-15 ετών, δηλαδή στο Γυμνάσιο ή στις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Ποσοστό 34% των μαθητών της Α’ Λυκείου απάντησε ότι είχε δοκιμάσει τσιγάρο σε ηλικία κάτω των 13 ετών. Το ποσοστό των ενεργών καπνιστών μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 37% στην Α’ Λυκείου, 30% στη Β’ Λυκείου και 26% στη Γ’ Λυκείου.

Περισσότεροι από 10 τσιγάρα ημερησίως δήλωσαν ότι καπνίζουν το 55% των καπνιστών της Α’ Λυκείου, 30% της Β’ Λυκείου και 35% της Γ’ Λυκείου. Δημοφιλέστερο μεταξύ των καπνιστών προέκυψε ότι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον αναδείχθηκαν ως σημαντικοί παράγοντες επιρροής για την έναρξη του καπνίσματος.

Στο ερώτημα εάν έχουν σκεφτεί να καπνίσουν, το συντριπτικό ποσοστό του 84% των μαθητών της Α’ Λυκείου απάντησε θετικά, ενώ οι μισοί μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου δήλωσαν το ίδιο. Πολλοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι παρατηρούν καθημερινά μαθητές να καπνίζουν στο σχολείο ή έξω από αυτό. Παρά την αναγνώριση των κινδύνων του καπνίσματος για την υγεία, οι καπνιστές μαθητές απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα το διακόψουν.

Π. Μπεχράκης: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στοχεύει να προσελκύσει παιδιά με χρώματα, γεύσεις και αρώματα

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον τρόπο που αυτό προωθείται σε όλο και νεότερες ηλικίες εστιάζεται το παγκόσμιο πρόβλημα σε σχέση με το κάπνισμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

«Αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε κάνει λάθος. Το ηλεκτρονικό κάπνισμα στοχεύει ακριβώς στην ηλικία των παιδιών. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι με γεύσεις όπως η βανίλια, το καρπούζι, το κεράσι και η μέντα στοχεύει στον ενήλικα καπνιστή. Στοχεύει στο να προσελκύσει παιδιά με χρώματα, γεύσεις και αρώματα, να τα βάλει στη χρήση της νικοτίνης. Αν δεν υψώσουμε φωνή, η κοινωνία θα έχει κάνει λάθος», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Απευθυνόμενος στους μαθητές που ήταν παρόντες στο συνέδριο, τόνισε ότι «το κάπνισμα είναι μια σκληρή εξάρτηση, είναι μια νόσος που αλλοιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Ο άνθρωπος που αποκτά μια εξάρτηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση της ουσίας αυτής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η νικοτίνη, η οποία έρχεται τρίτη παγκοσμίως μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Αυτός που σας βάζει στο στόμα ένα τσιγάρο σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι θα σας πάρει δέκα χρόνια ζωής και …ένα σπίτι», εξήγησε.

Δρώμενα και παρουσιάσεις από μαθητές 10 σχολείων «για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»

Το 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα μέλλον χωρίς καπνό! Για μία Ευρώπη με λιγότερο από 5% καπνιστές το 2040!» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πρωτοβουλία Smoke Free Greece, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Eduact. Συμμετείχαν μαθητές από 10 σχολεία, οι οποίοι παρουσίασαν δημιουργικά εκπαιδευτικά δρώμενα σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη, κάλεσε τους μαθητές να επιλέξουν τον αθλητισμό, τη μουσική, τον χορό και δραστηριότητες που κοινωνικοποιούν, δίνουν χαρά και ωφελούν την υγεία.

Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, επισήμανε ότι «το σχολείο δεν είναι μόνο γνώση, είναι και στάση ζωής». Τόνισε την ανάγκη για δράσεις κατά του καπνίσματος, καθώς «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, αλλά για να σε βλέπουν θετικά πρέπει να έχεις καλή σκέψη και καλό τρόπο συμπεριφοράς».

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νίκος Δημάσης, τόνισε ότι «η εξάρτηση είναι στέρηση ελευθερίας». «Μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και να τον κάνετε έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα. Θέλετε να ζείτε ελεύθεροι; Μη βάζετε καμία εξάρτηση στη ζωή σας», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές.

Loading

Play