«Η επόμενη μέρα, εφόσον θα έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού, πρέπει να μας βρει ενωμένους», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, στο 5ο Thessaloniki Summit.
Ο κ. Καράογλου ανέφερε, ως ζητήματα για τα οποία μπορεί ένας γόνιμος διάλογος, στο πλαίσιο της συνόδου, πέραν της υγειονομικής κρίσης, την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, καθώς και τα διάφορα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α Ευρώπης και πρόσθεσε :
«Οι αντιξοότητες που δοκιμάζουν τις αντοχές της πατρίδας μας είναι εξωγενείς. Και με βάση αυτήν την παραδοχή όλοι μας οφείλουμε να τηρήσουμε το μέτρο ευθύνης, έχοντας ως γνώμονα ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει έτοιμους να ανατάξουμε την οικονομία και όχι διαιρεμένους σε “κορωνομάχους” και “κορωνοαρνητές” . ‘Αλλωστε, το πρώτο κύμα της πανδημίας μας δίδαξε τη σημασία της αλληλεγγύης, αλλά και την επικινδυνότητα του διχασμού».
«Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι δυσάρεστες για όλους, για την οικονομία, την ανθρώπινη ζωή, την εργασία, την επιχειρηματικότητα, τα νοικοκυριά. Όμως, ως κυβέρνηση κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών» συνέχισε ο υφυπουργός.
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καθημερινά αντιμετωπίζουν χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού.
«Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι η τάση που αναπτύσσεται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ραγδαία αυξητική και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονες πιέσεις. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής θεραπείας COVID-19 ήταν 100% στη Δυτική Μακεδονία και ξεπερνούσε το 60% στη Θεσσαλονίκη και την Αττική» είπε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε:
«Πλέον ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει για το βάρος και την ένταση του φαινομένου, κάτι που επιβεβαιώνει η καθημερινή απώλεια σχεδόν μιας δεκάδας συμπατριωτών μας. Επιβάλλεται όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων. Να πειθαρχήσουμε ατομικά, συλλογικά και να προφυλαχθούμε ώστε αφενός να προστατέψουμε όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές και αφετέρου να μην επιβαρύνουμε το ήδη δοκιμαζόμενο εθνικό σύστημα υγείας. Ο κίνδυνος είναι ορατός, ο ιός επικίνδυνος και ουδείς είναι άτρωτος».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία και στην οικονομία.
«Μέχρι στιγμής έχουμε διαθέσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το νέο πακέτο μέτρων που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, ενισχύοντας το “δίχτυ ασφαλείας” που έχουμε ήδη δημιουργήσει προκειμένου κανένας συμπατριώτης μας να μην μείνει απροστάτευτος και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε και σε επιμέρους μέτρα όπως τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που λαμβάνουν εργαζόμενοι με αναστολή συμβάσεων εργασίας 534 ευρώ, τη μείωση των ενοικίων στις κόκκινες περιοχές, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, επέκταση επιδομάτγων ανεργίας, πληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής, κ.α.
«Η ανάταξη της οικονομίας που θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πανδημίας μας χρειάζεται όλους» είπε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: «Ο ορθολογισμός πρέπει να γίνει οδηγός μας και ως κοινωνία να συντονιστούμε στην ίδια σελίδα».
«Από την πλευρά μας, ως κυβέρνηση, αποδεικνύουμε για ακόμη μια φορά ότι βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και παρεμβαίνουμε στοχευμένα και στο βαθμό, αλλά και τον χρόνο που οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν» συνέχισε ο υφυπουργός και κλείνοντας την ομιλία του έστειλε ένα θετικό μήνυμα για το ξεπέρασμα της κρίσης.
«Οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες. Το πιστεύω ακλόνητα. Η έμπρακτη ενίσχυση του επιχειρείν από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαμορφώσουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο».
Φ.Γ.