Το εγχείρημα «Thinking Abyss» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβάλλουν μία συντομία στην πληροφορία, που συχνά οδηγεί σε υπεραπλουστεύσεις, πόλωση και παραπληροφόρηση. Η τοξικότητα στον σχολιασμό κάτω από αναρτήσεις και η ρητορική μίσους συχνά εξαλείφουν οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των χρηστών.
Ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, τελειόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σκέφτηκε έναν ασφαλή χώρο όπου καθένας θα μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα και να συζητήσει με αλληλοσεβασμό. Ξεκίνησε την πλατφόρμα www.thinkingabyss.com, με στόχο την ανάπτυξη μίας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης ειδικά σχεδιασμένης για την καταπολέμηση της πόλωσης και της υπερφόρτωσης πληροφοριών. Καθώς η ομάδα του «Thinking Abyss» μεγάλωνε, άρχισε να εμπλουτίζεται η δημοσιογραφική παραγωγή της, με εκπομπές και podcast νέων ανθρώπων, όπως το #ThessVote, που φιλοξένησε υποψήφιους δημάρχους της Θεσσαλονίκης.
Influencers VS δημοσιογράφων
Ποια μπορεί να είναι η απάντηση της δημοσιογραφίας στην επιδραστικότητα των social media; Ο Δημήτρης εκτιμά ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς η Σχολή του προσφέρει εφόδια που δεν θα πάνε χαμένα. «Στην Ελλάδα θεωρώ πως είμαστε σε στάδιο προσαρμογής σε ό,τι αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι influencers έχουν μεγαλύτερη επιρροή, αλλά δεν φέρουν ευθύνες για τις πληροφορίες που διαδίδουν». Οι δημοσιογράφοι, από την άλλη, υπόκεινται σε απαιτήσεις και κυρώσεις, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για αμεσότητα και διάδραση ζωτική.
Σχετικά με την εξέλιξη της ιδέας του προς τον τύπο του περιοδικού «Thinking Abyss», ο Δημήτρης σημειώνει ότι «σιγά-σιγά βρήκα ανταπόκριση και η Σχολή έγινε η βασική δεξαμενή ιδεών με άτομα που ήθελαν να πειραματιστούν με το γράψιμο». Το περιοδικό αποτυπώνει το κοινωνικοπολιτικό αίσθημα της γενιάς Ζ, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή μας.
Οι προσδοκίες της Gen X από τη Gen Z
Οι συντάκτες του «Thinking Abyss» αναλύουν το πολιτικό σκηνικό, από την επικράτηση Τραμπ έως εκλογές σε περισσότερες χώρες, διαπιστώνοντας ότι «οι περισσότερες ψήφοι δεν συνεπάγονται πάντα περισσότερη δημοκρατία». «Η γενιά των γονιών μας δηλώνει αισιόδοξη πως περιμένει από εμάς την αλλαγή, ενώ εμείς καλούμαστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας με ριζοσπαστικότητα».
Το περιοδικό «Thinking Abyss» εκδόθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Στη σημερινή εκδήλωση προσκλήθηκαν να προλογίσουν προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, ενισχύοντας τη σύνδεση της δημοσιογραφίας με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ