Η ίδρυση του γαλλικού προξενείου στη σημερινή στήλη Chroniques du Jeudi

Η ίδρυση του γαλλικού προξενείου στη σημερινή στήλη Chroniques du Jeudi

  Στο μακρινό 1686 και το ιστορικό της ίδρυσης του γαλλικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη «ταξιδεύει» η σημερινή στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη), που εγκαινίασε πριν από μία εβδομάδα το Γαλλικό Προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, με στόχο -μεταξύ άλλων- να κάνουν ευρύτερα γνωστή τη Γαλλία του χθες, του σήμερα και του αύριο στη Βόρεια Ελλάδα.

   Όπως αναφέρεται, η Γαλλία είναι η πρώτη ξένη χώρα που ίδρυσε προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όταν το 1686, ο Ζακ Γκλεζ, έμπορος από τη Μασσαλία, ανέλαβε να εντάξει αυτό το Ίδρυμα, υπό τη διπλή εποπτεία του γαλλικού κράτους (Υφυπουργείο Ναυτικού) και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας. «Η ίδρυση προξενείων σε λιμάνια και πόλεις της Ανατολής (λιμάνια και πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ευνοημένα από προνόμια στο πλαίσιο των Διομολογήσεων), που εγκαινίασαν οι Ιταλοί από τα τέλη του Μεσαίωνα, είχε ως κύριο στόχο να διευκολυνθεί το ακμάζον θαλάσσιο εμπόριο στη Μεσόγειο. Έτσι, στις αρχές του 18ου αιώνα, πάνω από τα τρία τέταρτα των 71 γαλλικών προξενικών αρχών, ανά τον κόσμο, βρίσκονταν σε θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, γεγονός που επέτρεψε στη Γαλλία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’αυτή την περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος», αναφέρεται στη στήλη των Ιστορικών Αναδρομών.

   «Από το 1686», επισημαίνεται, «το Προξενείο της Γαλλίας προσαρμοζόταν διαρκώς. Άλλαξε χώρους εγκατάστασης αρκετές φορές, πέρασε από τη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης στην αντίστοιχη των Αθηνών (το 1913, όταν η Σαλονίκη είχε απελευθερωθεί από την Οθωμανική κυριαρχία) και διεύρυνε τις αρμοδιότητές του πέρα από τις εμπορικές συναλλαγές, για να καλύψει το σύνολο των σχέσεων με την Βόρεια Ελλάδα (πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, όπως συμβαίνει με όλα τα Γενικά Προξενεία που βρίσκονται εκτός πρωτευουσών)».

   *Πηγή φωτογραφίας: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

©Πηγή: amna.gr

Loading