Στη Θεσσαλονίκη ίδρυσε το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, το μακρινό 1906, όπως ενημερώνει η σημερινή στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη) του Γαλλικού Προξενείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή η Γαλλία του χθες, του σήμερα και του αύριο στη βόρεια Ελλάδα.
Η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1902, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Jules Ferry, για τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, μέσω της κοσμικής, πολυγλωσσικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό επειδή, όπως τονίζεται, «αυτό το σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος: η κοινωνία του ήταν ανοιχτή και πολυπολιτισμική, με ευρεία χρήση της γαλλικής γλώσσας (ιδιαίτερα στο εμπόριο, τον Τύπο, και την εκπαίδευση) και με μακρόχρονη παρουσία της Γαλλίας στην πόλη».
Την άνοιξη του 1906, ο Γενικός Γραμματέας της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Maurice Kuhn, έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το νέο σχολείο, με την υποστήριξη του Γάλλου Προξένου και επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης. Το Ίδρυμα απαρτιζόταν από τρία σχολεία: το Λύκειο Αρρένων, τη Σχολή Θηλέων και την Εμπορική Σχολή. Έγινε αμέσως αποδεκτό από τους κατοίκους της πόλης και καθιερώθηκε με το προσωνύμιο «Λυσέ».
«Επομένως, το γαλλικό Ίδρυμα υπάρχει στη γωνία της λεωφόρου Στρατού με την οδό Ευζώνων για περισσότερο από έναν αιώνα, ακόμα κι αν χρειάστηκε να ξαναχτιστεί δύο φορές και να υποστεί πολλές μετατροπές», αναφέρεται σχετικά.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε έδρα του Γενικού Επιτελείου της Στρατιάς της Ανατολής και καταφύγιο πολλών θυμάτων της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1917. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από τον γερμανικό στρατό και μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.
Μετά τον πόλεμο, τα τρία σχολεία συγχωνεύτηκαν σε ένα μεικτό εκπαιδευτικό Ίδρυμα, περιλαμβάνοντας τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Έκτοτε, το Ίδρυμα έχει διττή παρουσία στην εκπαίδευση, με το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στον πολιτισμό, με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στον ίδιο χώρο, από το 2011, στεγάζεται και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας.
«Σήμερα», τονίζεται, «όπως και στις αρχές του 20ού αιώνα, εξακολουθούν να αποτελούν κυρίαρχους όρους της δράσης μας η διάδοση της γαλλικής γλώσσας, του πολιτισμού και των αξιών του, το άνοιγμα στον κόσμο, ο διάλογος, η διεύρυνση των ανταλλαγών και η ανάδειξη της γλωσσικής πολυμορφίας».
*Πηγή φωτογραφίας: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης