Οι οικονομικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της Ε.Ε. εξετάστηκαν στο Thessaloniki Forum 2019

Οι οικονομικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της Ε.Ε. εξετάστηκαν στο Thessaloniki Forum 2019

Η Ευρώπη στο οικονομικό πεδίο χρειάζεται εργαλεία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας και να προστατεύσει το οικοδόμημα του ευρώ και σε γεωπολιτικό επίπεδο να μην συνθλιβεί σε μία απειλούμενη αντιπαράθεση μεταξύ μιας ανερχόμενης δύναμης και μιας καθεστηκυίας δύναμης τόνισε στην ομιλία του στο Τhessaloniki Summit 2019, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Αναφερόμενος στις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ. Τσούκαλης είπε ότι υπάρχει σήμερα μία επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση, υπάρχει τεράστια αστάθεια και αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η οικονομική συγκυρία επιδεινωθεί ποια είναι τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η Ευρώπη για να την αντιμετωπίσει. Όσον αφορά το ευρώ τόνισε ότι άλλαξαν παρά πολλά στην αρχιτεκτονική, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του κοινού νομίσματος και ότι αν δεν είχαν γίνει οι αλλαγές δεν θα υπήρχε σήμερα.

Εκτιμώντας ότι «το οικοδόμημα του ευρώ παραμένει ασύμμετρο, ανισοβαρές και δεν είναι καθόλου προφανές με ποιο τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση, όταν θα έρθει, αν θα έρθει» ο κ. Τσούκαλης είπε ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του με κύρια έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Αναφερόμενος στην ψηφιακή επανάσταση, υπογράμμισε ότι στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στον ψηφιακό κλάδο δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή, υπάρχουν μόνον αμερικανικές και κινεζικές. Το κρίσιμο θέμα για την Ευρώπη είναι πως να αντιμετωπίσει το ζήτημα έτσι ώστε να μην μείνει ουραγός στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τόνισε.

Η κοινωνικοπολιτική βιωσιμότητα είναι μία ακόμη πρόκληση για την Ευρώπη, καθώς το μοντέλο που υιοθετήσει τα τελευταία 30 χρόνια έχει συμβάλει στη μεγέθυνση, αλλά έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες εντός των χωρών, είπε προειδοποιώντας: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη το πρόβλημα της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στο εσωτερικό των χωρών μας έχουμε μία ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας». Η περιβαλλοντολογική και κλιματική βιωσιμότητα είναι επίσης πρόκληση για την Ευρώπη, η οποία έχει πει ότι θέλει να είναι μπροστάρης, τόνισε ο κ. Τσούκαλης σημειώνοντας ότι αυτό συνεπάγεται ριζική αλλαγή του τρόπου που ζούμε και λειτουργούμε.

Σημαντικότερη γεωπολιτική πρόκληση χαρακτήρισε τη μετακίνηση των γεωπολιτικών τεκτονικών πλακών προς την Ανατολή, προς την Ασία. «Αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων πολιτικά και ένα μεγάλο θέμα είναι κατά πόσο ή σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ, οι οποίες υπήρξαν η ηγεμονική δύναμη παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες θα αφήσουν χώρο στην ανερχόμενη δύναμη που λέγεται Κίνα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει ειρηνικά και βαθμιαία» τόνισε προσθέτοντας ότι το θέμα για την Ευρώπη σε μία απειλούμενη αντιπαράθεση μεταξύ μιας ανερχόμενης δύναμης και μιας καθεστηκυίας είναι o κίνδυνος να συνθλιβείς μεταξύ των δύο.

Ανέφερε ακόμη ότι η γειτονιά μας δεν είναι ό,τι καλύτερο στον κόσμο, ότι ένα μεγάλο μέρος της γειτονιάς της Ευρώπης εξάγει αστάθεια, και θα εξάγει ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να ενισχύσει τις συνεργασίες της με τις γειτονικές χώρες, να θωρακίσει τα σύνορά της να ενσωματώσει καλύτερα αυτούς και αυτές που θέλει να έχει στο εσωτερικό της, είπε τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα επόμενα χρόνια και δεν επιδέχεται απλών λύσεων.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ε.Ε. είπε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να προσαρμοστεί και να προετοιμαστεί πολύ σοβαρά, αλλά να προετοιμαστούν και οι χώρες υποψήφια μέλη, καθώς το θέμα είναι ζωτικής σημασίας. Όσον αφορά την Τουρκία υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία για την Ευρώπη. «Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε έναν στρατηγικό διάλογο ως Ευρώπη και ως Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να εξευρωπαΐσει τον διάλογο» επισήμανε.

Στην πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής εστίασε ο Ζολτ Ντάβρας, από το think – tank Bruegel. Δεν αρκεί η Ευρώπη να θέτει στόχο να γίνει ουδέτερη περιβαλλοντικά, αλλά θα πρέπει να εξάγει την πράσινη νοοτροπία που έχει υιοθετήσει στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε. Επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από την Ε.Ε. αν είναι αποτελεσματικότερα τα τέλη, η φορολόγηση του άνθρακα η ή θέσπιση πιο αυστηρών κανονισμών και ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” και το πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Στην Ευρώπη, μειώθηκαν σε όλους τους τομείς οι εκπομπές άνθρακα, εκτός από τον τομέα των μεταφορών είπε και πρόσθεσε ότι με την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα.

Η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Ε.Ε., ανέφερε ο Ζολτ Ντάβρας παρατηρώντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ότι τα εργαλεία είναι περιορισμένα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

 

– Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας του Thessaloniki Summit 2019

 

 

 

Κ.Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading