Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μάχεται για τη ζωή της και προωθεί τη δωρεά οργάνων

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μάχεται για τη ζωή της και προωθεί τη δωρεά οργάνων

Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, που έχει καθοριστεί από τον ΕΟΜ ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η Ελευθερία Χατζηφιλιππίδου, μια νέα γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων. Έχει υποβληθεί σε τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού από το 2000 έως το 2014.

Διαγνώστηκε με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου στα 13 της χρόνια και από τότε έχει δώσει αγώνα για τη ζωή της. Στα 17 της, το 2000, πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού με μόσχευμα από τη μητέρα της, η οποία όμως απέτυχε. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση από τον πατέρα της, αλλά η υγεία της επιδεινώθηκε λόγω σκληρυντικής περιτονίτιδας, η οποία την ανάγκασε σε συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις. Από το 2011 άρχισε να κάνει αιμοκάθαρση και, το 2014, από τη δωρεά οργάνου μιας 54χρονης γυναίκας που απεβίωσε στην Κρήτη, απέκτησε το νεφρό με το οποίο ζει τα τελευταία 10 χρόνια.

Σήμερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την περιπέτεια της υγείας της, δηλώνει: “Αν μπορούσα να δώσω ένα μήνυμα, αυτό θα ήταν: ας έχουμε ανοιχτά μυαλά, να μάθουμε τι σημαίνει δωρεά οργάνων, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση. Η δωρεά οργάνων μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.”

Αναφερόμενη στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης και των μεταμοσχεύσεων, η Ελευθερία επισημαίνει ότι οι συνεχείς επεμβάσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην υγεία της, οδηγώντας την τελικά στην ανάγκη για αιμοκάθαρση μέχρι τη λήψη του τελικού μοσχεύματος. Η αγωνία της παραμένει, καθώς ζει με την αβεβαιότητα για την κατάσταση του μόσχευματός της.

Loading