Μουσικά έργα, γραμμένα από σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, ηχούν στο Βελιγράδι. Εκατοντάδες Σέρβοι έχουν συγκεντρωθεί στη βασική αίθουσα συναυλιών της πόλης, για να ακούσουν Έλληνες μουσικούς να τα ερμηνεύουν. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) γίνεται η πρώτη ελληνική ορχήστρα που εμφανίζεται στη σερβική πρωτεύουσα, ανοίγοντας διαύλους πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μαζί με την ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, συμπράττει η Νορβηγίδα τρομπετίστα Tine Thing Henselth, η οποία δίνει νέο νόημα στη συναυλία με τον εκφραστικό της ήχο.
Η συναυλία της Tine Thing Henselth με την ΚΟΘ δόθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Kolarac Concert Hall του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και έργα Ελλήνων συνθετών, με συνθέσεις που συνέδεσαν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας, σημείωσε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ελληνική ορχήστρα παίζει στο Βελιγράδι.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υλοποιεί τον προγραμματισμό της με εξωστρέφεια και δυναμισμό, απορροφώντας ευρωπαϊκά κονδύλια και με τη συνεχή στήριξη του υπουργείου πολιτισμού. Πάνω από 600 Σέρβοι θεατές απόλαυσαν την ΚΟΘ στην πρωτεύουσά τους.
Οι θεατές περιμένουν ανυπόμονα να ανοίξουν οι πόρτες του Kolarac Concert Hall, και όταν οι μουσικοί εμφανίζονται, η ατμόσφαιρα γεμίζει με ενθουσιασμό. Η συναυλία ξεκινά με τον Μίλτο Λογιάδη να διευθύνει την ορχήστρα, δημιουργώντας έναν μαγευτικό ήχο που κατακλύζει το κοινό.
Καθώς το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται, οι μελωδίες και τα συναισθήματα σκεπάζουν το κοινό, το οποίο απολαμβάνει την παράσταση με προσήλωση. Τα μικρά παιδιά παρακολουθούν με ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη της μουσικής ενώνει όλες τις ηλικίες.
Η Tine Thing Henselth, να ενσαρκώνει τη διαφορετικότητα της βραδιάς, ερμηνεύει κλασικά κοντσέρτα με μοναδική δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα. Στο τέλος της συναυλίας, η σολίστ συγκινεί το κοινό με ένα παραδοσιακό κομμάτι της πατρίδας της, δείχνοντας την επαφή της με τις ρίζες της.
Ο Ζόραν Στέπιτς, μέλος της ΚΟΘ και γεννημένος στο Βελιγράδι, αφήνει το τσέλο του και απευθύνεται στο κοινό με σερβικά, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο δεσμό ανάμεσα στους μουσικούς και το κοινό. Η μουσική ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και πολιτισμού, προσφέροντας μια πλατφόρμα για τις ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.