Η ΚΟΘ «πηγαίνει» τη μουσική σε ανθρώπους που αδυνατούν να παρευρευθούν στις συναυλίες

Η μουσική σταδιακά δυναμώνει, γίνεται πιο έντονη και πλημμυρίζει τον χώρο. Θυμίζει τον ήλιο που ξεπροβάλλει σιγά σιγά, κάθε πρωί, λούζοντας τα πάντα με φως. Άλλωστε, γι’ αυτό δόθηκε το όνομα «Αυγή» στο έργο του Χάυντν που ακούγεται. Δύο βιολιά, μία βιόλα κι ένα τσέλο «συμφωνούν» για να παράξουν αυτό το αποτέλεσμα, που γεμίζει με πρωτόγνωρα συναισθήματα το κοινό, το οποίο για πρώτη φορά βιώνει την εμπειρία της ζωντανής ακρόασης κλασικής μουσικής.

propoli

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που υπηρετεί τη μουσική, γιορτάζει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και την τιμά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, διοργανώνοντας ένα τριήμερο συναυλιών για ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο από όλους την ευεργετική επίδραση της μουσικής και μάλιστα στον δικό τους χώρο.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνουμε ένα τριήμερο κοινωνικών δράσεων, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Ούτως ή άλλως η Ορχήστρα μας έχει σταθερή παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης εδώ και πολλά χρόνια, όμως πλέον καθιερώσαμε να κάνουμε αυτό το τριήμερο συναυλιών. Φέτος, προσπαθήσαμε να απευθυνθούμε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ πέρσι πήγαμε κυρίως σε δομές με παιδιά» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κοινωνικών δράσεων της ΚΟΘ Γεωργία Καραντώνη.

Παραλήπτες αυτής της μουσικής προσφοράς ήταν παιδιά και ενήλικες με αναπηρία. Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου ως ένας δημόσιος φορέας πολιτισμού, η ΚΟΘ βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμονας» (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), χθες στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «ΙΑΑ» και σήμερα στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης.

«Για μας είναι πάντα μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα τιμή να λαμβάνουμε αυτήν τη ζεστασιά, την αγάπη και την αποδοχή απ’ όλα αυτά τα παιδιά. Είναι διαφορετικό σε σχέση με μία συναυλία. Έχει την αμεσότητα του κόσμου και το αγκάλιασμα από τα παιδιά, το οποίο αποτελεί την ύψιστη ανταμοιβή μας. Από τη δική μας πλευρά είναι ξεκάθαρα ένα κομμάτι προσφοράς και αγάπης και προς τους εργαζόμενους και προς τους περιθαλπόμενους» πρόσθεσε η κ. Καραντώνη.

Το κουαρτέτο εγχόρδων, εκτός από το Sunrise (Αυγή) του Joseph Haydn (1732-1809), έπαιξε και γνωστά τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη (1903-1984) σε διασκευή για κουαρτέτο εγχόρδων από τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τα οποία ερμήνευσε η Ελένη Δημοπούλου. «Θα ακούσετε τραγούδια, ενός Έλληνα συνθέτη, που έγινε διάσημος με δύο ονόματα. Υπέγραφε με το κανονικό του όνομα, Γιάννης Κωνσταντινίδης, όταν έγραφε κλασική μουσική, αλλά όταν έγραφε ελαφρό τραγούδι υπέγραφε ως Κώστας Γιαννίδης» εξήγησε η ίδια στο κοινό.

Ξύπνα αγάπη μου, Μια φορά μονάχα ζούμε, Παίξε τσιγγάνε, Για ‘σένα μοναχά και Πόσο λυπάμαι, ήταν τα αγαπημένα τραγούδια που γέμισαν το δεύτερο μέρος του προγράμματος, με το τελευταίο να προκαλεί αυθόρμητα σε κάποιους από τους θεατές την ανάγκη να χορέψουν βαλς.

«Τα παιδιά χάρηκαν πολύ, η μουσική στα αφτιά τους ήταν απλά μαγεία και μας ταξίδεψε. Χρειάζονται εικόνες και ωραίες στιγμές μέσω της μουσικής, του διαβάσματος και της τέχνης για να μπορούν να εκφράζονται στην καθημερινότητα και μόνο αν τα εκπαιδεύσουμε σωστά θα ζουν καλύτερα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φεβρωνία (Φαίη) Τύρη, αντιπρόεδρος του κέντρου που φιλοξενεί κορίτσια και αγόρια με κινητική και νοητική αναπηρία, από 7 έως 43 ετών.

Συγκινημένα ήταν και τα μέλη της μίνι ορχήστρας David Bogorad (βιολί), Ρόζα Τερζιάν (βιόλα), Μυρτώ Ταλακούδη (τσέλο), Ελένη Δημοπούλου (φωνή). «Αυτό που διαφέρει σήμερα, είναι ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη που μπορούμε να φέρουμε τη μουσική κοντά σ’ ένα κοινό που δεν έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στην ορχήστρα κανονικά στις ζωντανές μας συναυλίες.

Μας αρέσει πάρα πολύ το πρόγραμμα που επιλέξαμε να τους παρουσιάσουμε. Ο Χάυντν είναι πάρα πολύ περιγραφικός και δημιουργεί φανταστικές εικόνες με τη μουσική του, ενώ είμαστε τυχεροί που έχουμε την Ελένη Δημοπούλου, που τραγουδάει τόσο όμορφα μαζί μας αυτά τα υπέροχα τραγούδια» δήλωσε ο David Bogorad.
Η «συμφωνία» των μουσικών, εκτός από όμορφες στιγμές, αποτέλεσε επίσης παράδειγμα στα παιδιά για το ότι διαφορετικοί άνθρωποι, με κοινή προσπάθεια, μπορούν να επιτύχουν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

*Φωτογραφίες Αμάντα Πρωτίδου/ΚΟΘ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading