Η κυβερνοασφάλεια ως συλλογική ευθύνη: επικίνδυνες απάτες και η ανθρώπινη διάσταση στην εκπαίδευση

Η κυβερνοασφάλεια ως συλλογική ευθύνη: επικίνδυνες απάτες και η ανθρώπινη διάσταση στην εκπαίδευση

    «Η κυβερνοασφάλεια είναι ομαδικό σπορ. Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος και χρειάζεται όλοι να συμμετέχουν (…) Εγώ δεν γύρισα στην Ελλάδα για να γίνω αυτοφωράκιας»

     Στην εκδήλωση με τίτλο «Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη», ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, επισήμανε: «Ένα πρόβλημα είναι ότι έχουμε αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του κυβερνοχώρου. Χρειάζεται όλοι να καταλάβουν πως δεν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Έχουμε μια μεγάλη οντότητα, που λέγεται κοινωνία, στην οποία φτιάχνουμε ένα ψηφιακό νευρικό σύστημα από πάνω».

      «Το λογισμικό που μας πάει μπροστά ως ανθρώπινες κοινωνίες, δεν το διδάσκουμε πολύ καλά»

     Ο κ. Μπλέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να κόψουν επικοινωνίες που είναι καραμπινάτα πλαστές, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από κακόβουλα μηνύματα. «Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καλός τρόπος για να το κόψεις αυτό. Τώρα υπάρχει. Υπάρχουν πρωτόκολλα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσουν όλοι οι πάροχοι», τόνισε.

       Σχολιάζοντας την εκπαίδευση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι εξίσου σημαντικές με τις άλλες επιστήμες και ότι η τρέχουσα δομή του εκπαιδευτικού συστήματος αποτυγχάνει να ενσωματώσει τις ανάγκες των μαθητών.

     Ο κ. Μπλέτσας πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συμμόρφωσης για τη διατήρηση της κυβερνοασφάλειας και ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει ήδη στην ενσωμάτωση της οδηγίας NIS2.

     Χαιρετισμούς απηύθυναν και άλλοι παράγοντες της εκπαιδευτικής και πολιτικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της εκπαίδευσης.

Loading

Play