Η λογοτεχνία στα Βαλκάνια, το θέμα πρόδρομης εκδήλωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Η λογοτεχνία στα Βαλκάνια, το θέμα πρόδρομης εκδήλωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Η λογοτεχνία στα Βαλκάνια, μέσα από το βλέμμα δεκαέξι Βαλκάνιων λογοτεχνών και μεταφραστών έργων λογοτεχνίας θα είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο, στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και αποτελεί πρόδρομη εκδήλωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 16 έως 19 Μαϊου, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση για τη λογοτεχνία στα Βαλκάνια συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τον Σύλλογο Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις έξι με οκτώ το απόγευμα και την Τετάρτη, πέντε με επτά το απόγευμα. 
«Χρειάζονται πρωτοβουλίες σαν αυτή, η χώρα μας πρέπει να πρωτοστατεί σε αυτές και να τις προωθεί, γιατί μέσα από τη λογοτεχνία, μέσα από το έργο του, ο κάθε λογοτέχνης προβάλλει και τα γνωρίσματα της δικής του χώρας, της αντίληψης και της νοοτροπίας του λαού του για τα πράγματα για το περιβάλλον που ζει και μας βοηθά να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα, να έρθουμε πιο κοντά» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104.9 fm» ο συγγραφέας Γιώργος Χατζηθεοφάνους. 

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας, γιατί τα Βαλκάνια είναι μέρος ενός ευρύτερου κύκλου, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μία γενικότερη αστάθεια στο διεθνές σύστημα και αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πολυπολικό σύστημα, που διαφέρει από το διπολικό σύστημα που είχαμε παλαιότερα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, ειδικά στα Βαλκάνια, με θεσμικά χαρακτηριστικά. Πρωτοβουλίες ειρήνης που θα μας απομακρύνουν από την αντίληψη του παρελθόντος ότι τα Βαλκάνια αποτελούν μια “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης και θα μας οδηγούν σε μια προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, δημιουργίας και προόδου».

«Θα είναι μία εξαιρετική εκδήλωση για τη λογοτεχνία. Οι λαοί άλλωστε έμαθαν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, όπως αναφέρει και στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας» είπε ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους και συνέχισε: «άρα, η λογοτεχνία αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο για να φέρουμε τους λαούς κοντά, πολύ σημαντικό και ακόμη πιο επίκαιρο στις μέρες μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι τέτοια events είναι πολύ σημαντικά. Και βέβαια, στόχος είναι αυτό το event να θεσμοθετηθεί στην πόλη μας. Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται και η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη κιόλας διοργάνωση είχε μεγάλη απήχηση και ενδιαφέρον και ευρεία προβολή σε χώρες των Βαλκανίων».

Και δεύτερη εκδήλωση, ενόψει της ΔΕΒΘ, για το κυπριακό 

Μια ακόμη εκδήλωση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, για το Κυπριακό,  διοργανώνεται την Τετάρτη, στις επτά το απόγευμα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ξεχάσουμε ότι εφέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο» τόνισε ο κ. Χατζηθεοφάνους, στο «Πρακτορείο 104.9 fm».
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Σύλλογο των αποφοίτων του Αριστοτελείου  Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.
 Στο πάνελ της εκδήλωσης θα βρεθούν ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου  Στέλιος Περράκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο ΑΠΘ, Μίλτος Σαρηγιαννιδης, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης και οι πρόεδροι των φορέων που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση.

Με αραβικό “χρώμα”, η ΔΕΒΘ

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου φέτος συμπληρώνει τα είκοσί της χρόνια και θα είναι πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και παρουσίες ενώ θα έχει και …αραβικό άρωμα, καθώς τιμώμενο είναι το Εμιράτο της Σάρτζα, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα εγκαίνιά της θα γίνουν τη Πέμπτη, στις επτά και μισή το απόγευμα, στο Περίπτερο 13.
«Θα έρθει μια μεγάλη ομάδα από τη Σάρτζα, επικεφαλής, όπως έχω πληροφορηθεί, θα είναι η κόρη του Σεϊχη» είπε ο κ. Χατζηθεοφάνους και πρόσθεσε: «Θα έχουμε το Σάββατο στις 11:30  στην πλατεία  Αγίας Σοφίας, μια μουσικοχορευτική παράσταση από τους ανθρώπους της Σάρτζα και, την ίδια μέρα, το Σάββατο, στις 19:00, θα δοθεί η ίδια παράσταση, μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Οπότε αυτή η ατμόσφαιρα θα μεταδοθεί και στην πόλη».
 Η ΔΕΒΘ 2024 απευθύνεται σε όλους τους φίλους, κάθε ηλικίας, της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και το αναγνωστικό κοινό και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σαράντα ξένους συγγραφείς και πενήντα ειδικούς, επαγγελματίες του βιβλίου.
Στη έκθεση θα φιλοξενηθούν 850 εκθέτες, από 40 χώρες, σε 14 αίθουσες, θα γίνουν πάνω από  600 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων και θα εκπροσωπηθούν συνολικά 1500 συγγραφείς.

Φ.Γ.
φωτ./αρχείου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading