«Ktima Gerovassiliou Malagousia Epanomi Single Vineyard 2016»: Όταν το όνομα ενός οινοποιείου με την ετικέτα ενός πετυχημένου κρασιού «φιγουράρει» σε λίστα των καλύτερων κρασιών του κόσμου, τα οποία απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία διεθνώς είναι μία επιτυχία. Όταν ένας Έλληνας οινοπαραγωγός κατατάσσεται στους κορυφαίους του κόσμου από τον πιο σημαντικό θεσμό γύρω από το κρασί είναι μια εθνική επιτυχία, που μπορεί να δώσει κίνητρο σε όλους τους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Όταν η «Μαλαγουζιά» ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη μαζί με τα πιο φημισμένα κρασιά θρυλικών οινοποιείων με ιστορία αιώνων, όπως το Château Margaux, το Château Mouton Rothschild και το Château Haut-Brion δε χρειάζονται πολλές περαιτέρω συστάσεις. Όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι προσκεκλημένος στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει αυτοπροσώπως το κρασί του, μιλά για «μια τιμητική παρουσία για τη χώρα», που για τον ίδιο προσωπικά πιστοποιεί «μια σταθερή ποιοτική πορεία».
Η σημαντική διάκριση για τη «Μαλαγουζιά» με «το λαμπερό αχυρένιο χρώμα, τις πρασινωπές ανταύγειες και τα αρώματα ώριμων φρούτων» έρχεται από το «Wine Spectator», έγκριτο περιοδικό οίνου, με περισσότερους των 3 εκατομμυρίων αναγνώστες, που στις 17-19 Οκτωβρίου διοργανώνει στη Νέα Υόρκη την ετήσια εκδήλωση- θεσμό «New York Wine Experience».
Πρόκειται για έναν τριήμερο εορτασμό του σπουδαίου κρασιού, μια συνάντηση δοκιμής συναρπαστικών ποικιλιών, των κορυφαίων κρασιών από τις καλύτερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, που απέσπασαν πάνω από 90 βαθμούς στην αξιολόγησή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το «πακέτο» του τριημέρου, όπου εκτός από τη δοκιμή των κρασιών οι συμμετέχοντες- επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν και τους ίδιους τους οινοποιούς, καθώς η αυτοπρόσωπη παρουσία τους είναι υποχρεωτική, αγγίζει τα 2.500 δολάρια. Δεκαέξι χώρες εκπροσωπούνται με οινοποιεία τους στην εκδήλωση –η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ με τα περισσότερα, ανάμεσά στα οποία βρίσκονται παγκόσμιοι οινικοί κολοσσοί.
«Τα κρασιά του κτήματος Γεροβασιλείου διακρίνονται από τα πρώτα βήματά μας έως και σήμερα στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς και σε περιοδικά, ένδειξη διαχρονικότητας και συνέπειας που μας ωθεί να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, για τη διάκριση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Επανομής «Μαλαγουζιά», που παράγεται από την ομώνυμη ελληνική ποικιλία, η οποία διασώθηκε από την εξαφάνιση χάρη και στις δικές του προσπάθειες.
Στη «New York Wine Experience», όπως προσθέτει, συμμετέχουν τα σημαντικότερα οινοποιεία του κόσμου, τα μεγαλύτερα ονόματα κρασιού του κόσμου, κι έτσι «σαφώς πέρα από το καταναλωτικό κοινό υπάρχει και εμπορικό ενδιαφέρον, υπογράφονται και συμφωνίες, διότι εκεί βρίσκει κανείς μαζεμένη την αφρόκρεμα του ποιοτικού κρασιού του κόσμου».
«Οι διεθνείς διακρίσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τις εξαγωγές μας σε όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εξαγωγών αγγίζει το 35% της συνολικής μας παραγωγής και το μεγαλύτερο μέρος διανέμεται στην Αμερική και στον Καναδά», προσθέτει.
Εκτός από τη «Μαλαγουζιά» στη Νέα Υόρκη θα «ταξιδέψουν» και τα υπόλοιπα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου καθώς και του Κτήματος Βιβλία Χώρα, που δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον Βασίλη Τσακτσαρλή. Τα κρασιά των δύο εμβληματικών οινοποιών θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται στο Estiatorio Milos Hudson Yards με την τιμητική παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Σμαρώ Αβραμίδου
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Β. Γεροβασιλείου