Την αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει στην δυτική Μακεδονία ενεργητική οικονομία μετά τον λιγνίτη και οι άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα στα ορυχεία και παρεμφερείς εργασίες να μπορούν να συνεχίσουν σε άλλους τομείς της παραγωγής και εργασίας, εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο που γίνεται στην Κοζάνη με θέμα την «Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια».
Η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «οδεύουμε σε οικονομία που δεν θα εξαρτάται από τον άνθρακα», εξήγησε ότι κάποιες μονάδες «θα παραμείνουν σε λειτουργία στην περιοχή» και επεσήμανε ότι «είναι επιθυμία μας η δυτική Μακεδονία να συνεχίσει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο επενδύοντας και σε άλλες μορφές ενέργειας και στην κυκλική οικονομία».
Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν την προηγούμενη περίοδο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την υιοθέτηση από μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών του ψηφίσματος για την δημιουργία του «Ταμείου δίκαιης Μετάβασης» με προϋπολογισμό 4,8 δισ. ευρώ για 41 περιφέρειες της Ευρώπης που διαθέτουν ορυχεία, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από κάρβουνο και που εξαρτώνται οι οικονομίες τους, όπως της δυτικής Μακεδονίας από την παραγωγή του λιγνίτη και που στο άμεσο μέλλον θα νοιώσουν μεγάλη πίεση εξαιτίας των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου
. Η κ. Σπυράκη διευκρίνισε ότι τα χρήματα που προς το παρόν έχουν διατεθεί για την περίοδο 2021-2027 είναι λίγα, δεν επαρκούν για όλες τις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρώπης και ότι αναμένουν όλοι στις Βρυξέλλες την σύνταξη του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα γίνει έως τους πρώτους μήνες του 2020 για να δούμε εάν θα αυξηθούν οι πόροι που έχουν αρχικά διατεθεί στο Ταμείο δίκαιης Μετάβασης, με δεδομένο ότι η νέα πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ «μίας πράσινης συμφωνίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050, και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, έως το 2030. Σημείωσε ότι «τα χρήματα του Ταμείου δίκαιης μετάβασης είναι το ‘’ιερό δισκοπότηρο” για την χώρα μας» και ότι «η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες θα είναι σκληρή αφού τα χρήματα του προϋπολογισμού θα λιγοστεύσουν μετά την αποχώρηση της Μ Βρετανίας».