Η κορύφωση του Θείου Δράματος σηματοδοτεί η Μεγάλη Παρασκευή, με χιλιάδες πιστούς σε όλη τη χώρα να προσκυνούν τους στολισμένους Επιταφίους σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης. Με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα, θα πραγματοποιηθούν οι περιφορές τιμώντας το θάνατο του Θεανθρώπου, ενώ το «Ω γλυκύ μου έαρ» ακούγεται σε κάθε γωνιά της πατρίδας.
Σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, διοργανώνονται περιφορές Επιταφίων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πιστών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και του πλούσιου στολισμού τους, καθώς και της παράδοσης που διαχέεται στο χρόνο.
Στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη περιφορά ξεκινά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, με τον Επιτάφιο των Εμπόρων να βγαίνει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται στις 3 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα ξεκινά η περιφορά, που τελείται νωρίτερα από όλους τους υπόλοιπους Επιταφίους στη Θεσσαλονίκη. Οι έμποροι και οι εργαζόμενοι θεωρούν ευλογία την παρουσία του Επιταφίου έξω από τα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια που είναι ακόμα ανοιχτά για τους καταναλωτές.
Η Τροχαία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του ναού του Αγίου Μηνά, από τις 4.30 το απόγευμα μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε πολλές κεντρικές οδούς.
Για δεύτερη χρονιά η συνάντηση των πέντε Επιταφίων
Φέτος, θα συναντηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους πέντε Επιτάφιοι, με τη συμμετοχή των Καθεδρικών Ναών και άλλων Ιερών Ναών. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της περιφοράς, θα ισχύσουν ρυθμίσεις κυκλοφορίας και απαγορεύσεις στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επερχόμενες περιφορές και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής και των Σερρών.
Ο Επιτάφιος “κέντημα” της Ουρανούπολης
Στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, κάθε χρόνο δημιουργείται ένας εξαιρετικός Επιτάφιος με χιλιάδες χάντρες και λουλούδια, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.
Ο Επιτάφιος στα χωριά της Καβάλας και των Σερρών
Στην τοπική κοινότητα Νέας Ηρακλείτσας αναπαριστάται η αποκαθήλωση του Ιησού Χριστού, ενώ σε άλλες περιοχές αναβιώνει το έθιμο «Αδώνια», που συμβολίζει την ευημερία και την καρποφορία.
Στο χωριό Νέο Σούλι, οι νέοι στολίζουν «Γεφύρια» με άνθη και φύλλα, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα κατά τη διάρκεια της περιφοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ