Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.
Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου της αρχαίας Ελλάδας και της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, μέσω της επιστήμης, γίνεται συμπλήρωμα διατροφής (σκόνη σε κάψουλα) και με την ονομασία Cholestolive θα χρησιμοποιηθεί στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.
Έχοντας στο επίκεντρο το συμπλήρωμα διατροφής, πριν από λίγο καιρό, επιστημονική ομάδα του τμήματος Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ ολοκλήρωσε την τρίτη κατά σειρά κλινική μελέτη για τις ευεργετικές ιδιότητες της ελληνικής ελιάς καλαμών προερχόμενης από βιολογικό ελαιώνα της Σπάρτης.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την υγεία αλλά και την εικόνα της ελληνικής ελαιοκομίας και των εθνικών μας προϊόντων που εξάγονται σε δεκάδες χώρες του κόσμου.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2025 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Functional Nutrition με τίτλο «Reduction of LDL and total cholesterol levels with Kalamon table olive extract: A natural approach to dyslipidemia».
Το… μυστικό στην τυροσόλη και την υδροξυτυροσόλη
Οι βιολογικές ελιές που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη προέρχονται από τους ελαιώνες του (πολυβραβευμένου) παραγωγού Γ. Σακελλαρόπουλου και επιλέχθηκαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες, συγκεκριμένα τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη. Αυτές οι ουσίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, σε τιμές που υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο των ελιών που αναλύθηκαν εργαστηριακά κατά την χρονική περίοδο 2014-2024.
Η μελέτη διενεργήθηκε συνολικά από το 2021 έως το 2024 σε εθελοντές με υπερλιπιδαιμία οι οποίοι ελάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής CHOLESTOLIVE, γνωστοποιημένου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του συμπληρώματος διατροφής που προέρχεται από επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά.
Η επιστημονική ομάδα ανέφερε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης (4,16%) και της χοληστερόλης LDL (5,67%), ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης HDL δεν επηρεάστηκαν καθόλη την περίοδο της μελέτης. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το παραπάνω συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Επιτραπέζιες ελιές: εξαιρετικές αλλά παραγκωνισμένες στη μεσογειακή διατροφή
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι «οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό αλλά παραγκωνισμένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής».
Η παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής και η κλινική μελέτη χρηματοδοτήθηκαν από την γερμανική εταιρεία Mediakos GmbH, η οποία έχει και την ιδιοκτησία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και τα εμπορικά δικαιώματα του προϊόντος συμπληρώματος διατροφής.
Η τρίτη μελέτη έχει πίσω της άλλες δύο κλινικές μελέτες και 11 χρόνια προσπάθειας της συγκεκριμένης οικογένειας από τη Σπάρτη να αξιοποιήσουν τις βιολογικές ελιές. Τα αποτελέσματα των δυο προηγούμενων κλινικών μελετών οδήγησαν την ερευνητική ομάδα του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές σε μορφή σκόνης σε κάψουλα.
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης (2014-2016) παρουσίασαν την ευεργετική επίδραση των ελιών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ και οδήγησαν στη δεύτερη πενταετούς διάρκειας μελέτη (2017-2022), που συμμετείχαν 71 εθελοντές.
Η ομάδα μελέτης περιλάμβανε επιστήμονες της Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του ΕΚΠΑ.
Η παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής στηρίχτηκε σε ποσοτικές αναλύσεις που δείχνουν την υψηλή περιεκτικότητα των ελιών σε φαινόλες.
*Τη φωτογραφία παραχώρησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ οι Προκ. Μαγιάτης και Νικ. Σακελλαρόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ