Τις τελευταίες ημέρες, η εγκατάσταση μιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ από το 723ο Τάγμα Μηχανικού (ΤΜΧ) του Ελληνικού Στρατού ολοκληρώνεται και τα τελευταία σιδερένια στοιχεία έχουν ασφαλιστεί για να υποστηρίξουν τις μετακινήσεις των πολιτών. Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι γέφυρες Μπέλεϋ, μαζί με την Ντακότα και το Τζιπ, αποτέλεσαν στρατηγικό παράγοντα για την νίκη στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα αποκαταστήσει την πρόσβαση μεταξύ Τορώνης και Συκιάς, με τους πολίτες να είναι οι κερδισμένοι.
Η γέφυρα Μπέλεϋ, όπως σημειώνει ο διοικητής του 723ου Τάγματος Μηχανικού, Αντισυνταγματάρχης Αλέξανδρος Γούναρης, είναι ένα εργαλείο που διδάσκεται από την αρχή στο Μηχανικό, αναδεικνύοντας τις εκπαιδευτικές της δυνατότητες και τους στρατηγικούς της ρόλους. Η Μπέλεϋ προσαρμόζεται εύκολα και μπορεί να αντέξει σε φορτία, καθιστώντας τη ιδανική για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς. Μια γέφυρα Μπέλεϋ μπορεί να τροποποιηθεί για διαφορετικές ανάγκες, χρησιμοποιώντας ξύλο ως βασικό υλικό κατασκευής.
Οι γέφυρες Μπέλεϋ είναι φορητές και προ-κατασκευασμένες, αναπτύχθηκαν από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του 1940-1941. Η αντοχή τους, σε συνδυασμό με την ευχρηστία και την ευελιξία τους, τις καθιστά αναγκαίες για την ανόρθωση και την επαναλειτουργία της υποδομής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γέφυρα έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και για κοινωφελή έργα.
Η ασφάλεια της γέφυρας είναι εγγυημένη όταν τηρούνται οι κανόνες διέλευσης, με τη δυνατότητα να υποστηρίζει βαρέα οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Η γέφυρα Μπέλεϋ προσφέρει ασφαλείς διελεύσεις, καθιστώντας την κατάλληλη για όλους τους τύπους μεταφορών. Οι γέφυρες αυτές δεν είναι μόνο κατασκευαστικά έργα, αλλά και μάρτυρες ιστορικών γεγονότων.
Η τουριστική τους απήχηση είναι ήδη εμφανής, καθώς αρκετές γέφυρες έχουν γίνει τουριστικά αξιοθέατα. Οι γέφυρες που βρίσκονται σε περιοχές όπως ο Άγιος Πρόδρομος και η Μελίκη στη Βέροια προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες φωτογραφίας και εξερεύνησης.
Το 723ο Τάγμα Μηχανικού επιτελεί διαχρονικό έργο, με φυσική παρουσία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σεισμούς και πλημμύρες και ενισχύει την επαφή του με τον πολίτη. Η ανταμοιβή τους είναι η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη των πολιτών, κάτι που δίνει νόημα στην αποστολή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ