Η ορχήστρα «Ορφέας» της Βιέννης παίζει για τον Έρωτα

Η ορχήστρα «Ορφέας» της Βιέννης παίζει για τον Έρωτα

Με τη συναυλία «Από τη Βιέννη με αγάπη- Ο έρωτας στην όπερα», από την Ορχήστρα «Ορφέας» της Βιέννης, ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το αφιέρωμα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «παίΖΟΥΜΕ με τον Έρωτα». Την ορχήστρα θα πλαισιώσουν με πασίγνωστες άριες, που έχουν ως θέμα τον έρωτα και το πάθος, ο τενόρος Oreste Cosimo και η σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου, σε μια συναυλία η οποία υποστηρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, μέσω του Επιμελητηρίου Σερρών.

Η Ορχήστρα «Orpheus Kammerorchester Wien» αποτελείται από μια ομάδα 35 νέων μουσικών -αρκετοί απ’ αυτούς Έλληνες- που ζουν στη Βιέννη και συμπράττουν με το Κέντρο Πολιτισμού, επειδή έχουν τον ίδιο στόχο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της, Κωνσταντίνος Δημηνάκης. 

«Βλέποντας τη δράση του Κέντρου Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες και σχήματα, θεώρησα ότι οι σκοποί ταυτίζονται με εκείνους της Ορχήστρας. Τώρα που είμαστε κλεισμένοι, δεν σημαίνει ότι σταματάει και η τέχνη. Η τέχνη πρέπει να γίνει ακόμη πιο παραγωγική, να βγούμε ακόμη περισσότερο προς το κοινό. Επειδή το κοινό δεν μπορεί να έρθει σε μας πρέπει να πάμε εμείς προς αυτό», τονίζει ο κ. Δημηνάκης, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πιάνο και μουσική θεωρία στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και πιάνο με τη Δόμνα Ευνουχίδου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πρεσβευτές της ελληνικής μουσικής

«Όταν ακούς τη “ Συμφωνία της λεβεντιάς” του Μανώλη Καλομοίρη μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης ή τους ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα σε μια μεγάλη αίθουσα στην κεντρική Ευρώπη, είναι τιμή και για εμάς που κατά κάποιον τρόπο γινόμαστε πρεσβευτές της ελληνικής λόγιας μουσικής», σημειώνει ο κ. Δημηνάκης, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «η Ορχήστρα “ Ορφέας” δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την άλλη όψη της ελληνικής μουσικής πέρα από το μπουζούκι που πιθανότητα έχει συναντήσει σε ταβέρνες σε καλοκαιρινές του διακοπές στην Ελλάδα».

Φοιτητής ακόμη το 2011 στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο κ. Δημηνάκης θέλησε να αποκτήσει το δικό του μουσικό σχήμα, το οποίο να παίζει την ελληνική μουσική που δεν γνώριζαν στην Αυστρία. «Ήθελα, πέρα από Χατζηδάκι και Θεοδωράκη, να δώσουμε και την πιο ευρεία λόγια ελληνική μουσική. Παίξαμε Νίκο Σκαλκώτα, Σόλωνα Μιχαηλίδη, γενικά μουσική που δύσκολα ένας ξένος θα ακούσει και πλέον η ορχήστρα πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ευρώπη».

Από μουσικός ορχήστρας, ντελιβεράς

Ο πολιτισμός είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να μείνει και η πόλη της μουσικής, η Βιέννη. «Πολλοί συνάδελφοί μου αναγκάστηκαν να βρουν άλλους τρόπους βιοπορισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας γνωστός μου, πολύ καλός μουσικός ορχήστρας. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να παίξει, δουλεύει ως οδηγός για την amazon και παραδίδει δέματα», σημειώνει ο κ. Δημηνάκης. Υπογραμμίζει, ωστόσο, την «τεράστια βοήθεια από το κράτος» που έχουν οι μουσικοί στην Αυστρία. Εξηγεί ότι οι καλλιτέχνες που είναι ασφαλισμένοι και κάνουν κανονικά φορολογική δήλωση – οι περισσότεροι δηλαδή, καθώς «δεν γίνεται να ξεφύγεις από το σύστημα», όπως τονίζει- με μια απλή αίτηση που κάνουν μια φορά το μήνα, έχουν ένα πολύ σημαντικό βοήθημα, ανάλογο με την προηγούμενη φορολογική τους δήλωση. 

Μας λείπει το χειροκρότημα

«Μια διαδικτυακή συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα χιλιάδες θεατές απ’ όλον τον κόσμο και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα στην περίοδο της πανδημίας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημηνάκης. 

Το μειονέκτημα, από την άλλη, είναι ότι «δεν υπάρχει διάδραση που στον τομέα της τέχνης είναι πολύ σημαντική. Μας λείπει το χειροκρότημα και η ενέργεια του κοινού», σημειώνει και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τους μουσικούς του, στο τέλος κάθε κομματιού, στη συναυλία «Από τη Βιέννη με αγάπη», να επιβραβεύουν τον εαυτό τους με κάποιον ήχο, ώστε «να έχουμε την αίσθηση ότι είναι το κοινό μαζί μας», σημειώνει.
Έχει λείψει σε όλους τους καλλιτέχνες να βρεθούν μαζί, να κάνουν πρόβες, να παίξουν σε «ζωντανό» κοινό. «Είναι διαφορετικό να είναι κάποιος στο δωμάτιό του και να μελετάει ένα όργανο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με το να είσαι στον ίδιο χώρο με άλλους μουσικούς, να αναπνέεις μαζί, να παίζεις την ίδια φράση. Είναι ένα μαγικό συναίσθημα, το οποίο έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο. Όταν βρεθήκαμε με τους μουσικούς για τη συναυλία της Κυριακής, είδα στα μάτια τους μια «φλόγα», ένα «ευχαριστώ» για την ευκαιρία που τους δίνεται να ξαναβρεθούν και να παίξουν έστω και για διαδικτυακή συναυλία», εξηγεί ο μαέστρος και εκφράζει την ελπίδα να νιώσει αυτή τη «φλόγα» και ο θεατής/ακροατής της συναυλίας. 

Η εκδήλωση υποστηρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, μέσω του Επιμελητηρίου Σερρών. Στόχος της δράσης είναι η αγορά ιατρικών μηχανημάτων, τα οποία και θα μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για κάλυψη των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού. «Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις εποχές να μην ξεχνάμε τους οργανισμούς και τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα μπορεί ο καθένας να συνδράμει», σημειώνει ο κ. Δημηνάκης.

Η συναυλία «Από τη Βιέννη με αγάπη» θα μεταδοθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2021, στις 21:00, από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook και μέσα από την πλατφόρμα eStage.gr.

Δήμητρα Κεχαγιά

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play