Για τη σημαντική θέση που κατείχε η παιδεία στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, μίλησε ο διαπρεπής ελληνιστής Filippomaria Pontani καθηγητής του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», που διοργανώνει στις 5, 6 και 7 Μαίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το σωματείο «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης»
«Το συνέδριο αυτό είναι μία τιμή στις προσωπικότητες που έθρεψε αυτή η πόλη, στο κλίμα που δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή, κλίμα στο οποίο οφείλουμε τα μεγάλα μνημεία που έχει η Θεσσαλονίκη. Ένα κλίμα πολιτιστικής άνθησης το οποίο είναι σπουδαίο όχι μόνο για την ελληνική, αλλά για την ευρωπαϊκή συνείδηση», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Pontani.
Ένας από τους κατεξοχήν φίλους της Θεσσαλονίκης ο κ. Pontani δηλώνει γοητευμένος από την πόλη την οποία γνώρισε και αγάπησε από νεαρή ηλικία, καθώς όπως σημείωσε «στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πυκνή η παρουσία του παρελθόντος. Αυτά είναι πλευρές μιας ιστορίας που θα έπρεπε να αναγνωριστούν για να καταλάβει κανείς πώς δημιουργήθηκε το παρόν μας», σημείωσε ο καθηγητής.
Το συνέδριο -στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη με ειδικές γνώσεις στα ζητήματα της πολύπτυχης παιδείας στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη- εστιάζει στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη ως σημαντικό κέντρο παιδείας, εφάμιλλο με εκείνο της Κωνσταντινούπολης, αναδεικνύοντας πνευματικά αναστήματα που έδρασαν και δίδαξαν στην πόλη, όπως ο Λέων ο μαθηματικός, ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, ο Θωμάς Μάγιστρος κι ο Δημήτριος Τρικλίνιος.
Στα σχολεία της πόλης διδάσκονται και σχολιάζονται τόσο οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς, όσο και οι αρχαίοι (Όμηρος, Αισχύλος, Ευριπίδης, Πίνδαρος). Ιδιαίτερα τον 14ο αιώνα, όταν στην πόλη υπάρχει πλήθος δασκάλων, λογίων και διανοουμένων, η Θεσσαλονίκη παραβάλλεται στις πηγές με την αρχαία Αθήνα και τα πνευματικά της επιτεύγματα.
Τις εργασίες του συνεδρίου -που θα συνεχιστούν στις 6 και 7 Μαίου 2022 στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης- θα κλείσει το μεσημέρι του Σαββάτου η πρόεδρός του Αγγελική Δεληκάρη, αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου στο: https://thessaloniki.gr/διεθνεσ-συνεδριο-η-παιδεια-στη-βυζαν/
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Διεθνές συνέδριο για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο
- Φρούτα και λαχανικά: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 7,9% – Ποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν
- Σπανούλης: Ο νέος προπονητής της Μονακό και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
- Πυρκαγιά σε χώρο ανακύκλωσης οχημάτων στο Κορωπί – Δύο εργαζόμενοι τραυματίες
- ΣΥΡΙΖΑ: «Εποχή» Φάμελλου και η πρόκληση για ενότητα
- Η ΑΕΚ Κ17 ανατρέπει την κακή παράδοση, νίκη επί του Ολυμπιακού μετά από 8 χρόνια